*Статията е обновена за последно в 17. 10 ч.Втори ден

...
*Статията е обновена за последно в 17. 10 ч.Втори ден
Коментари Харесай

Трима шерпи и трима спасители търсиха Боян Петров във втория ден на спасителната операция

*Статията е актуализирана за последно в 17. 10 ч.

Втори ден продължава издирването на алпиниста Боян Петров, който изчезна безследно в подножието на връх Шиша Пангма в Хималаите. Все още няма данни до каква степен са стигнали участниците в избавителната интервенция, почнала в 6.30 ч. локално време, и дали са намерили нещо, което да даде информация за Петров, въпреки че в Тибет е към този момент нощ. От софийския екип на алпиниста разясниха, че към момента нямат информация и не могат да предвиждат по кое време ще съумеят да осъществят връзка с базовия лагер под върха, където се връщат спасителите.

Сутринта към Лагер 2 са се отправили трима шерпи от експедицията, с която потегли Боян Петров, и трима професионални спасители, заяви пред Би Ти Ви дамата на алпиниста Радослава Ненова. И през днешния ден, както и през вчерашния ден, екипът напредва постепенно поради неприятното време.

Тя изясни, че през вчерашния ден спасителите и шерпите са се върнали да пренощуват в базовия лагер, откакто достигнали Лагер 1, където не разкрили алпиниста.

В очакване на вертолет

От през днешния ден в подготвеност за политане е и хеликоптер от Непал, сподели Ненова. Използването на машина от Непал се постанова, защото тибетската алпийска асоциация не разполага с техника, която да може да извършва задачи на височина над 5000 м. Катманду има вертолети, които могат да се повдигнат на по-голяма височина, само че е нужно разрешението на Китай, с цел да могат да навлязат на територията на Тибет.

Около обяд българско време външният министър Екатерина Захариева заяви, че разрешението е поискано.

В изявление за " Дарик радио " Мингма Шерпа - един от най-хубавите катерачи в света, който има в сбирката си всичките осемхилядници, заяви, че е получил позвъняване за политане с издирващия хеликоптер на следващия ден. Той е оптимист за задачата на полета поради упованието на следващия ден времето да е ясно.Трудната част от Лагер 3 до върха, след него има мразовит сектор. Преди час ми звъннаха от хеликоптерна компания от Катманду и на следващия ден ще излетим, познавам добре региона и мога да бъда потребен, споделя той.Мингма Шерпа е управляваш шеф на една от локалните компании, организиращи трекинги - Seven Summits. Обяснява, е, когато Боян Петров е възнамерявал тазгодишните си изкачвания, в началото е обмислял да се насочи към Чо Ою (който в последна сметка е плануван за есента - бел. ред.) и са обсъждали да употребява неговите услуги, което се е случвало и преди. В последна сметка обаче поради решението му първо да нападна Шиша Пангма не е негов клиент, защото компанията няма представители в този регион.
Сателитна фотография в помощ на спасителите " Другото, което е планувано за днешния ден, е сателитна фотография. Тя ще се направи, с цел да се прегледа теренът и с цел да се улеснят спасителите, сподели Ненова.
Тя прикани управляващите да окажат подпомагане за бързо превъзмогване на бюрократичните спънки и разгласи, че министър председателят е оказал подпомагане. " Боян има часове, а не дни. Един живот зависи от бързината ", сподели още тя и добави, че към момента никой не ѝ е потърсил пари за избавителната акция. По думите ѝ застраховката на алпиниста би би трябвало да покрие всичко.

Преди съвещанието на Министерския съвет Бойко Борисов увери, че се поставят всички старания за намирането на Боян Петров. След среща с премиера посланикът на Китай в България Джан Хайджоу заявява цялостната поддръжка на страната му в избавителната интервенция.

Шансовете са в неговата подготовеност

" Шансовете на Боян Петров са в неговата готовност. Той познава рисковете в планината, познава и себе си. Боян би могъл да се оправи в много сложни обстановки. Надяваме се, че е съумял да стигне до лагерите ", разяснява Петя Колчева, първата българка, изкачила Еверест. Тя напомни, че Петров е " доста сдържан и всеки осемхилядник е съумял да го изкачи от втория път, в резултат на което е толкоз сполучлив ".

Деян Петков, който е част от екипа на Боян Петров в България, през днешния ден още веднъж подсети, че в Лагер 2 може да се оцелее доста дълго време. " Ако е в някакъв лагер, е допустимо да е оживял. Ако не е в лагер, може да си е направил подслон някъде ", добави Петков пред Българска национална телевизия.

Какво се знае до момента за изгубването на Петров - четете тук.

За поисканото от външно министерство подпомагане от Китай - тук.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Към върха с Боян Петров (141)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР