Статията е част от списание "Регал". Можете да прочетете повече

...
Статията е част от списание "Регал". Можете да прочетете повече
Коментари Харесай

Потребителят millennial

Статията е част от списание "Регал ". Можете да прочетете повече информация за изданието тук или да го поръчате тук.През 2000 година светът мина от остарялото в новото хилядолетие. Millennial. Настроенията тогава бяха приповдигнати, спорни, близки даже до нервност. Вещаеха се нови хоризонти, само че и войни, ярко бъдеще и даже краят на света.

Е, светът не свърши и 18 години по-късно той си е все по този начин забързан. Това, което се случи, е появяването на едно ново потомство, което закупи същото име. Millennial. Това потомство е на път да промени живота и всички негови аспекти – обществен, стопански и политически.

Кои са Millenials

През последните години се натрупаха редица проучвания, които си слагат за цел да разгадаят и опишат поколението Millennial. Повечето огромни и по-малки интернационалните консултантски компании, банки, университети и социологически организации отделят време, с цел да се срещнат от близко с така наречен милениъли. Причината е, че това е поколението, което сега е в най-активната си фаза, работи, изкарва пари и ги харчи по нови правила. То чертае нови посоки и трендове в метода на живот и потреблението, с които всички би трябвало да се преценяват.

Колкото проучвания, толкоз и заключения има във връзка с милениълите. И въпреки всичко огромна част от тях рисуват идентична картина за това кои са Millennials и какво вършат.

Първото разграничаване на това потомство е чисто демографско. Широките граници го дефинират като хората, родени сред 1980 и 2000 година, или всички тези, които сега са сред 18 и 38 години. Други свиват дефиницията доникъде на 80-те и средата на 90-те. Едно от най-мащабните световни проучвания за Millennials да вземем за пример, направено от Universum и Insead, се стопира на сегашните 22-34-годишни.

Милениълите не са най-многобройното потомство, само че сигурно най-активното, а смисъла му занапред ще пораства. До 2025 година се чака хората от тази група да са две трети от всички работещи по света. Тези, родени сред 1980 и 1991 година, са към 20% от международното население и съставляват 15% от работната ръка.
Според проучване на Goldman Sachs Millennials единствено в Съединени американски щати са над 90 млн. души, с което и най-многобройната поколенческа група – по-голяма даже от Бейби взрив поколението.

Свързани и самоуверени

Въпреки че милениълите се разграничават според от района, от който идват, както и от културната среда, в която порастват, има доста сходни характерности сред младежите в Съединени американски щати, Китай, Германия.

"Във всички страни Millennials са разнообразни, само че поради глобализацията, обществените медии, износа за западната просвета и скоростта на измененията Millennials по света си наподобяват най-вече спрямо всяко друго предходно потомство. Дори в Китай, където фамилната история е по-важна от всеки субект, интернет, урбанизацията и политиката на едно дете, сътвориха потомство, което е свръхсамоуверено и независимо ", се споделя в разбор на Time по тематиката.

"Millennials са групата, която следва след поколението X, или родените сред 1980 и 2000. Това потомство се отличава със засиленото потребление и свободното боравене с цифровите технологии. Това е последното потомство на XX век и първото, което е напълно цифрово. То познава и двете – и аналоговата, и цифровата среда ", изяснява Димитър Колев, който е старши управител в Accenture Bulgaria.

Технологиите са първото звено, към което всички проучвания се сплотяват, когато приказват за Millennials.
Millennials е първото потомство, което е израснало в семейства, свързани със смарт телефони и цялостни с техника. Те са най-хубави в потреблението на интернет и онлайн мрежите, с цел да учат, да вършат бизнес и да живеят. Американският създател Марк Пренски вкарва термина "дигитални по рождение " (Digital Natives), а тези, които би трябвало да наваксат с софтуерното си рационализиране – "дигитални имигранти " (Digital Immigrants).

Според проучване на UBS, отдадено на Millennials, това потомство фактически разчита главно на технологиите, само че след това това става годно и за другите генерации. "През 2015 година общо 9 от 10 милениълс си поглеждат телефоните до 15 минути след събуждането си заран. Година по-късно това държание се е популяризирало върху всички възрастови групи ", се споделя в отчета на интернационалната банка. Според друго проучване на Deloitte през 2016 година 6 от 10 души от всички възрасти протягат ръка заран към мобилните си устройства скоро след пробуждане. "Резултатите демонстрират, че Millennials най-вече разчитат на цифровите технологии, само че другите възрастови групи също държат на непрекъснатата си съгласуваност ", заключват анализаторите от UBS.

Друга обща линия е животът на Millennials в обществените медии. Те се осведомят и образуват мнението си въз основата на обществените медии. Ако някой желае да ги притегли, би трябвало да им го напише във Фейсбук, Twitter или Instagram. Това потомство е по-богато и по-образовано от всички други предходни, храни се по-здравословно, живее по-свободно и обръща изключително внимание по какъв начин ще прекара свободното си време. Work-Life-Balance е извънредно значима тематика за Millennials.

По отношение на кариерното си развиване Millennials желаят да работят на лидерски позиции и чакат бързо да се развиват в професионален проект. Те се опълчват на упоритата и тежката работа, по тази причина неслучайно някои ги дефинират като мързеливи. Те се интересуват повече да се усещат добре, в сравнение с да реализират триумф, измерим в пари и статус. За да се развиват професионално, разчитат на връзките си с другари и семейство. Планират да се пенсионират по-късно от предшествениците си. Това са някои съществени заключения от проучването на Universum и Insead.

Нови правила за ритейла

Millennials живеят по друг метод от другите генерации. Това се отнася и за метода им на ползване. Търсят нови артикули и услуги, избират ги по критерии, които не бяха годни до неотдавна, имат нови ползи, потребности и разбирания. Всичко това постанова сериозна смяна за търговците, които се пробват да стигнат до тях и да задоволят потребностите им. Целият ритейл работи по нови правила.

"Millennials имат друга ценностна система. Те не се замислят толкоз за статус, тъй че логото на продуктите не е атрактивно за тях ", сподели за "Регал " Ричард Кестенбаум, който е сътрудник в интернационалната консултантска компания Triangle Capital LLC. Вместо това те се интересуват от следните неща: нравственос в държанието – дали компанията, която създава продуктите, заплаща обективни заплати и не поврежда околната среда; достоверност – дали производителят има вяра, че това, което прави, е най-хубавото, което може да реализира и може да усъвършенства живота на хората; местни източници – дали продуктът произлиза от локалната общност; артистичност – дали има дизайн с неповторими компоненти; опит – дали общуването с компанията е положително. "Millennials желаят да видят всички тези неща в продуктите, които купуват. Не е задоволително да извършите страховит артикул, той би трябвало да предава всички тези полезности и да е оценен добре, с цел да е атрактивен за милениълите ", споделя Кестенбаум.

"Традиционният ритейл е в рецесия, провокирана от смяната в потребителското държание и желания, бързата акомодация на новите технологии и мощната конкуренция. Ключът за оцеляване е прикрит в тяхната дарба да предефинират смисъла от марките – каква роля играе марката в живота на потребителите както на практика, по този начин и прочувствено ", споделя Димитър Колев от Accenture.

"Ритейл пазарът претърпява прелом вследствие на всички тези културни промени. Традиционните ритейлъри, които продават артикули, създадени от някой различен, ще страдат. Те не могат да стимулират клиентите да пазарят в техните магазини. Компаниите, които обаче могат да споделят полезностите си на потребителите, ще имат триумф. Голяма част от тази връзка става през обществените медии. Създаването на огромен брой почитатели в обществените медии се трансформира в сериозен аршин за триумф. Често това се случва през авторитетни персони (Influencers), които предлагат продукта на своите почитатели ", показва Кестенбаум.

Той показва марки, които са сполучливи в политиката си за привличане на потребителя Millennial: La Ligne (марка за облекла, която залага на райето като главен и наложителен претекст в дизайна), Away Luggage (луксозни куфари на нелуксозна цена), MM La Fleur (марка за бизнес облекло с услуга Bento – изпращат на клиентите си кутия с пет комплекта облекло. Клиентът опитва всичко, задържа това, което му харесва, и връща останалото. Доставката е за сметка на компанията), Greats (премиум спортни обувки), Chubbies (шорти и бански). Общото сред тях е, че са относително дребни и всички залагат на онлайн търговия. А са дребни, тъй като са нови. Много от огромните, световните компании нямат триумф с милениълите, тъй като се разминават с тяхното схващане за нравственос и не дават отговор на полезностите им. "Пазарът е доста фрагментиран и никой не може да каже дали огромни компании като Ralph Lauren или Michael Kors могат да наваксат. "

Митове и митове

Въпреки безапелационните заключения и изводи на анализаторите за същността на Millennials и тяхното влияние върху ритейла има проучвания, които дефинират някои от трендовете за легенди и ги оборват с причини. Едно такова проучване е на интернационалната консултантска компания Accenture, направено измежду 6 хиляди консуматори, от които малко под 2 хиляди Millennials в осем страни по света – Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция, Швеция, Япония, Китай и Бразилия. Проучването развенчава някои съществени легенди, като да вземем за пример, че всичко се върти към онлайн търговията. Действително това потомство пазари доста повече онлайн от останалите. Дигиталните канали също така се употребяват за търсене, събиране на информация и съпоставяне. Все още обаче са сериозен брой тези, които желаят да пипнат стоката, преди да я купят, споделят от Accenture.

Друг преборен мит е, че младото потомство не е лоялно към марките. Заключение на анализаторите е, че Millennials могат да са извънредно лоялни консуматори, стига да усещат, че са третирани правилно. Също по този начин държанието на тази група консуматори в обществените медии се възприема по неверен метод, се споделя още в проучването. Фактът, че даденчовек е "лайкнал " продуктовата страница на дадена компания във Фейсбук, не значи, че той безусловно е почитател на марката. Всичко това демонстрира, че към изводите и трендовете би трябвало да се подхожда деликатно и според от другите пазари и обстановки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР