Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Най-големите компании за храни и напитки: Слънчогледови милиарди

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Секторът приблизително се показва добре, само че е великолепен за производителите на олио. Компаниите за храни и питиета страдат от затворените заведения за хранене и слабия летен сезон. За тази година прогнозите са за възобновяване и растеж.
Храните, предстоящо, се оказаха устойчиви и на корона рецесията. Секторът е измежду дребното през предходната година, в който приблизително приходите порастват, въпреки и едва. При най-големите 30 сдружения в класацията растежът е с 3.19%. Това е съвсем двойно по-нисък резултат от 2019 (6.6%). Поглед върху съответните производители демонстрира и разлики: растежът идва главно по линия на производители на олио (с 26%) поради интернационалното повишаване на слънчогледовото масло, а по-силни спадове има при напитките, евентуално поради по-малкото консумация по заведения и слабия летен сезон. Така, в случай че от подреждането се извадят петорката производители на олио, междинният резултат се трансформира в стесняване от съвсем 5%.

Средната доходност обаче съвсем резервира равнището си - 6% против 6.7% за 2019. Само две сдружения са на минус, като при " Монделийз " загубата е микроскопична, до момента в който при " Каменица " е нетрадиционна, само че относително огромна.

Разместванията в класацията също не са основни. " Олива " и " АДМ Разград " ( " Амилум България " ) още веднъж са на първите две позиции в топ 3, само че през 2020 " Папас олио " измества " Кока-Кола ХБК " от третото място. Няма ясна наклонност при най-печелившите: трите компании с най-високи маржове са " Карлсберг ", " Чипита България " и КЕН.
Пълната ранглиста е налична за читатели с абонамент Капитал PRO Автор: Капитал Източник: Капитал Оли(в)а за милиард
" Олива " за втора поредна година е с най-високи обороти в класацията. Различното този път е, че приходите на компанията надвишават 1 милиард лв. за 2020 година, отбелязвайки близо 40% скок, а облагата е удвоена и е над 45 млн. лева Основните доходи в сдружението са от продажба на слънчогледово масло, има и дребна част от търговия с рапица. " Ръстът през предходната година е и поради повече създадени количества масла, и поради рекордно високите цени. През 2020 имаше огромен международен недостиг при маслата и това изстреля всички цени до рекордни равнища. Вече запълваме потенциала и на трите фирмени завода. Прогнозите са сложни, за идния сезон реколтите и търсенето са неразбираеми, само че не чакаме цените внезапно да спаднат. Очакваме сходни доходи през 2021 година ", разясниха от компанията за " Капитал ".
Автор: Капитал Източник: Капитал К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
През септември 2020 " Олива " купи за 2.3 млн. $ остарелия цех за преправка на слънчоглед на " Калиакра " - Добрич, част от инвестиция на американската Bunge, която през лятото на 2007 година реалокира производството си в Румъния. Целта на придобивката бе уголемение на складовото стопанство, още повече че база " Калиакра " е наоколо до новооткрития цех на " Олива " в региона на Варна, който удвои потенциала и усили експортните благоприятни условия на компанията.

Покупката въз основата в Добрич бе част от продължаващото разгръщане на най-големия в страната производител на растителни масла. През юни 2020 Черноморската банка за търговия и развиване отпусна 35 млн. евро заем за оборотен капитал на завода край Варна. Инвестицията в него е 40 млн. евро, като 31 млн. са корпоративен заем от Европейската капиталова банка по проекта " Юнкер ". " Олива " има още едно финансиране от европейска институция - със заем 22 млн. евро от Европейската банка за възобновяване и развиване през 2013 година компанията построи своя нов цех в Полски Тръмбеш, профилиран в производството на нерафинирано масло. Цялата инвестиция бе 30 млн. евро. Така трите индустриални центъра на сдружението - край Варна, в Кнежа и в Полски Тръмбеш, обезпечават на групата опция да преработва 700 хиляди тона семена годишно.

" Олива " е владеене на компанията за търговия на зърно " Билдком " с едноличен притежател Ангел Георгиев.
Производителят на слънчогледово масло " Олива ", който е благосъстоятелност на Ангел Георгиев, за първи път прескочи летвата от 1 милиарда лева доходи Фотограф: Надежда Чипева Източник: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР