Статистиките сочат, че повече от половината население вярва в хороскопи

...
Статистиките сочат, че повече от половината население вярва в хороскопи
Коментари Харесай

Трябва ли да вярваме на хороскопите?

Статистиките сочат, че повече от половината население има вяра в хороскопи и се пробва да свери часовника си със звездите. В навечерието на Нова година услугите на астролозите са даже още по-търсени.

Смята се, че преди Нова година множеството хора имат потребност от предсказания, с цел да не се боят от настъпването на идната календарна година. Често астропрогнозите се вършат, с цел да покачат самочувствието на човек и да го успокоят посредством една положителна прогноза.

Изследователите са забелязали, че в хороскопи най-често имат вяра тревожните, депресивните и неуверените хора и за тях астрологията работи като психотерапия.

 Хороскопи

Хороскопите могат да утешават и да настройват към нещо по-добро, а и е видяно, че хората са склонни да извършват дадената им прогноза за бъдещето. Според психолозите сляпата религия в хороскопите пречи на човек да поеме отговорност за личните си действия.

При астрологията информацията постоянно се сервира по този начин, че човек да може да я разпознава със себе си. Този резултат в логиката на психиката е наименуван Ефектът на на Барнум, кръстен на американски шоумен от предишния век.

Психолозите припомнят, че хороскопите не са изцяло погрешни, само че даже и нещо от предсказанията да се сбъдне, това не би трябвало да значи, че би трябвало да се доверяваме на целия хороскоп.

 Магически Хороскоп

Данните демонстрират, че нито един хороскоп не може да подсигурява стопроцентова меродавност, макар че при правенето му се вземат самостоятелни особености от всеки искащ.

Вярата в астрологията датира от Древността, когато доста велики владетели са възнамерявали живота си според хороскопа.

Екатерина Медичи да вземем за пример постоянно се е съветвала с персоналния си астролог – популярният звездоброец Нострадамус.

Людовик XVI също е имал персонален астролог, който го е предизвестил да внимава на 21 януари – денят, в който кралят е бил екзекутиран.

На съветския държател Иван Грозни е бил изработен личен хороскоп, в който била предсказана датата на гибелта му. Точно в този ден императорът се чувствал доста добре и решил да накаже лъжливия астролог, само че внезапно му станало неприятно.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР