Статистики сочат, че около 3,5 милиона българи живеят извън територията

...
Статистики сочат, че около 3,5 милиона българи живеят извън територията
Коментари Харесай

Какво най-много липсва на всички българи в чужбина

Статистики сочат, че към 3,5 милиона българи живеят отвън територията на България. Някои от живеещите в чужбина са намерили компактни български емигрантски общности, само че даже когато са заобиколени от сънародници, доста неща им липсват от родината. Разпитахме няколко българи в чужбина какво най-вече им липсва, когато са надалеч от вкъщи си и през днешния ден ще ви представим крайните резултати. Ето някои от нещата, които за българите са най-носталгични, когато са надалеч от България.

Истинското кисело мляко

 Какво най-вече липсва на всички българи в чужбина DarikNews

За произхода на българското кисело мляко няма доста писмени документи, само че наличните въпреки и нищожни, дават съображение да се одобри, че то е артикул, друг от съществуващите типове кисели млека в другите елементи на земята. В България киселото мляко е на всички места към нас. Ще го намерите върху мусаката, по витрините на супермаркетите, в заведенията за хранене, сладкарниците. То е съществена съставна част на обичайни български ястия като таратора и снежанката. Всеки българин, който живее отвън рамките на страната, знае какъв брой е друг този млечен артикул в чужбина. Той се назовава йогурт и усетът му е немислимо да се съпостави с обичайното кисело мляко.

Баба Марта

 Какво най-вече липсва на всички българи в чужбина Епицентър

Типично български празник, който е мотив за наслада както на дребни, по този начин и на огромни. Хората се сплотяват и подаряват така наречен мартенички на обичаните си, с цел да им пожелаят доста здраве през годината. Това в действителност е езически празник, който е участвал в традициите на прабългарите. Празнува се единствено и само в България и няма нищо общо с християнската вяра.

Зимнината

 Какво най-вече липсва на всички българи в чужбина Bistro.bg

Домашна едросмляна лютеница, буркани с хрупкави кисели краставички, разнообразни комбинации от царска туршия за вечерната софра, конфитюри за по-сладък живот, домакински мед за следобедния чай и така нататък Можем да изброяваме до безспир типовете зимнина, които се подготвят преди зимата от бабите.  Зимнината всъщност се появява като блян да се запазят избрани храни от един сезон в различен за по-дълго време, без да се скапват. Този блян съществува в българската просвета, започвайки с кисело мляко и бялото сирене и стигайки до консервирането на храните в буркани. А по време на комунизма се трансформира в отличителна линия на българската стопанска система и традиция. Когато са в чужбина, българите постоянно се пробват да пресъздадат усета, който познават от детството си, само че наподобява, че магическата съставна част – обич – може да се откри единствено в рамките на обичаната България.

Дългите диалози с чаша кафе 

 Какво най-вече липсва на всички българи в чужбина blog.bohemia.bg

Кафето и дългите диалози било то на открито или в домашна атмосфера са присъща линия на всички балкански нации. В България може безусловно да прекарате часове в дълги диалози с другар, а личният състав в кафенето няма да има нищо срещу. Но на запад нещата не са напълно по този начин, там всички бързат, никой няма време за дълги диалози измежду бял ден и хората пият кафето си безусловно на две глътки или в придвижване.

Баница с боза за закуска

 Какво най-вече липсва на всички българи в чужбина gotvachkata.com

Докато са живеели в България, множеството българи не са закусвали всеки ден баничка с боза, само че сега, в който към този момент нямат опция, тази неповторима композиция стартира да им липсва. На запад пекарни доста, само че като нашата баница с боза няма на никое място.

Семейната вечеря на Бъдни вечер

 Какво най-вече липсва на всички българи в чужбина az-jenata.bg

Носталгия, само че и оптимизъм, празнично въодушевление и вяра – такова е настроението преди Коледа и Нова година на българи в чужбина, от дълго време напуснали родината. Традиционната вечеря изобилства от нечетен брой постни домашно приготвени ястия, на които се любува цялото семейство преди да стартира отварянето на подаръците след среднощ. Това е на всеки българин обичана традиция, която сигурно е част от детството на всеки от нас.

Вкусът на зеленчуците

 Какво най-вече липсва на всички българи в чужбина maistorplus.com

Сортовете зеленчуци, отглеждани в България, наподобяват по-различни от тези в Западна Европа, Австралия и Съединени американски щати. Българите, които са привикнали с богатия усет на зеленчуците вкъщи (доматите са най-болната им тема) е мъчно да ядат зеленчуци без усет, закупени от пазарите в чужбина.

Емоционалността

 Какво най-вече липсва на всички българи в чужбина webmiastoto.com

Българите сме намерено прочувствени – това е част от нашия нрав. Може да се разбере какво усещаме единствено с изражението на лицето ни. Ако сме щастливи, го демонстрираме. Ако сме ядосани, също го демонстрираме. Ето за какво на някои българи в чужбина им е мъчно да живеят в страни, в които взаимоотношенията са по-резервирани, връзката и взаимоотношенията са по етикет и нито позитивните, нито негативните страсти се показват обществено.

Българското хоро

 Какво най-вече липсва на всички българи в чужбина bojentsi.com

Магията на българското хоро е могъща. Тя те увлича в себе си, унася те в един темп, който съответствува с ритъма освен на твоето сърце, а и на всички други, с които сте се хванали за ръце и се носите по необятната фолклорна музика. Традицията за българите да играят хора по сватби, рождени дни и други групови събирания по прекрасен мотив е неизменима част от всеки от нас. Напълно обяснимо е, да им липсва тази магия на българския фолклор.

Шкембе супа

 Какво най-вече липсва на всички българи в чужбина Gotvach.bg

Всеки е опитвал най-малко един път това българско лекарство за махмурлук. Да живееш в страна, където не могат да ти предложат шкембе супа на всеки ъгъл, би било мъчно за всеки българин.

Разговорите с таксиметровия водач

 Какво най-вече липсва на всички българи в чужбина News.bg

Единственото, което бихме могли да кажем по този мотив, е: „ Ей, съсипахме я тая страна! “

 

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР