Статистиката при проверката показва, че горе-долу 3,5% от проверяваните къщи

...
Статистиката при проверката показва, че горе-долу 3,5% от проверяваните къщи
Коментари Харесай

3,5% от проверяваните къщи за гости били чисти измами

Статистиката при инспекцията демонстрира, че почти 3,5% от проверяваните къщи за посетители са чисти измами. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по бТВ Николай Каварджиклиев, началник на фонд " Земеделие ".

Той посочи, че това са направени къщи за фамилията, бабата, стринката, тъщата.

„ 85% имат разминаване с уговорката, който са поели - или бизнес проекта, или работни места. Построяват къщата, само че не действат, не работят, или не работят в границите на бизнес проекта, който са се заели да извършват. Примерно, в случай че се е заел да има 5 индивида служащи, той има един, другите ги няма. Или, в случай че се е заел да има 30% претовареност приблизително целогодишно, той има 1 или 2% такава претовареност, или пък изобщо няма никаква претовареност - издигната е къщата, само че до нея няма връзки, няма електричество, няма ВиК и по този начин нататък. Чакат страната да им помогне “, сподели още шефът на фонда.

Фонд „ Земеделие “ е ревизирал 100% от безусловно всички планове, означи той.

„ Към момента огромна част от тях към момента са в давностен период. Ние сме издали съответните актове за възобновяване на средствата. Всички, при които има открити нередности, би трябвало да възстановят средствата. Нередностите са няколко разнообразни типа. Едните от нередностите са по несъблюдение на бизнес проект. Това са най-често срещаните такива. Това е задължението на притежателя на такава къща да я построи и да развива селския регион, в който е тази къща в идващите години, като отново наблягам - задължението не е просто да построиш къща, би трябвало да създадеш бизнес и това е част от контракта, който те би трябвало да сключат, с цел да получат тази дотация ", изясни Николай Каварджиклиев.

Той добави, че методологията за оценка на глобите е извънредно демократична:

" 50% осъществяване на бизнес проекта им подсигурява, че те са окей и никой няма да търси глоба от тях, което, в случай че някой тегли банков заем, никоя банка няма да се съгласи да изпълниш на 50% уговорката си към нея. Всеки ще търси 100 процентово осъществяване и надлежно заплащане в период ", означи още шефът на Фонд " Земеделие ".

Той добави, че сега откриват каква тъкмо е сумата, която ще би трябвало да се връща.

" Ние откриваме каква е точната сума сега, имаме диалози с Европейската комисия, с ОЛАФ, правим спомагателни инспекции, само че желая да разсея една илюзия, която в обществото върви доста интензивно напоследък - Фонд „ Земеделие “ е прилагащи институция, Фонд „ Земеделие “ не прави политики, тактики за развиване на селското стопанство. Ние прилагаме законодателството на Република България, управляваме средствата за развиване на селското стопанство и съблюдаваме регламента на Европейския съюз. При това се стараем да бъдем виновни и прецизни в това осъществяване ", съобщи Николай Каварджиклиев.

Той посочи, че сега в момента стачкуват хората, които действително работят и къщата им за посетители работи.

„ В годините не всяка една къща за посетители е била предопределена за къща за посетители. Може би не е обърнато внимание на тези хора в самото начало, когато са създавали къщите за посетители, че не е значимо да построиш единствено къщата, а смисълът на европейската стратегия за развиване на селските региони е тази къща да действа, да основава работни места, да развива района, в който се намира тази къща и по този метод този регион от един бавноразвиващ се регион да стане добре развъртян и забавен за хората ", добави шефът на Фонд " Земеделие ".

Няма логичност ти да имаш ангажимент да изпълниш нещо, в това време да получиш дотация, не заем, дотация за това нещо и да не го изпълниш, сподели още той и добави, че има 219 заведени каузи, 36 от които към този момент са завършили в интерес на фонда.

Николай Каварджиклиев съобщи, че на следващия ден ще одобри протестиращите на диалог:

„ Аз имам различен ангажимент рано сутринта на следващия ден, само че в случай че ме изчакат половин час, ще ги приема “, сподели той.

Едно от настояванията на митинга на следващия ден е фондът да спре да си прави работата, което е меко казано безразсъдно, означи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР