Статистиката от години сочи, че заболяванията на сърдечно-съдовата система са

...
Статистиката от години сочи, че заболяванията на сърдечно-съдовата система са
Коментари Харесай

10 начина за понижаване на холестерола без медикаменти

Статистиката от години сочи, че болесттите на сърдечно-съдовата система са най-честата причина за гибел измежду популацията. По-долу ще ви представим 10 съвета за това по какъв начин да понижим с естествени средства равнището на холестерол в организма си, като с това се предпазим от развиването на атеросклероза и разнообразни сърдечни болести.

Холестеролът и сърдечно-съдовите болести

Холестеролът съставлява тип липид, който се движи в кръвта, включен в структури, наречени липопротеини. Липопротеините с ниска компактност (LDL) по-често са наричани неприятен холестерол, защото те водят до развиването на атеросклеротични плаки по стените на артериите.

Образуването на огромен брой плаки стеснява кръвоносните съдове, а това понижава кръвотока – сходно на сипване на течност през запушена сламка. Възможно е плаката да се раздра и това да докара до образуването на кръвни съсиреци (тромби), които да попречват снабдяването на О2 и хранителни субстанции до мозъка или други жизненоважни тъкани.

От друга страна липопротеините с висока компактност (HDL) или така наречен добър холестерол лишават LDL холестерола от артериалните съдове и го придвижват до черния дроб, където той се преработва и изхвърля от организма.

Храненето е от извънредно значение

Известно е, че понижаването на холестерола понижава доста риска от сърдечно-съдови болести, а верният хранителен режим е ключът към управление на равнищата на HDL и LDL. Специалистите настояват, че подобен режим може да бъде както ефикасен в битката със сърдечно-съдовите болести, по този начин и доста вкусен.

Ако се стараете да ядете всеки ден повече от посочените по-долу храни и следвате останалите препоръки, ще постигнете може би много непредвиден триумф в контрола на равнищата на холестерол без да се постанова да прибегнете до медикаменти.

1. Овесени ядки

Те са богати на бета-глюкан – разтворима влакнина, настояща сходно на гъба, която попива холестерола. За да ги овкусите, можете да прибавите канела или изсушени плодове към порцията овесени ядки.

Овесените трици са съсредоточен източник на бета-глюкан и елементарно могат да бъдат добавени към домашно подготвен самун, кекс и други тестени произведения.

Дневен банкет: 3 грама бета-глюкан, съдържащ се в половин купичка овесени ядки или трици.

2. Бадеми

Бадемите съдържат два мощни антиоксиданта – витамин Е и флавоноиди, които защищават LDL холестерола от окисление, предшестващо развиването на плаки.

За да си набавите оптимални количества антиоксиданти, консумирайте бадемите цели, защото в тяхната обвивка се намира несметно количество флаваноиди. Добър метод на консумация е да размесите шепа бадеми в киселото мляко или да намажите две супени лъжици бадемово масло върху филия самун.

Дневен банкет: Около 30 грама печени несолени бадеми.

3. Ленено семе

Лененото семе съдържа лигнани и разтворими фибри, които блокират продукцията на LDL и усъвършенстват способността на организма да екскретира холестерола.

Препоръчително е лененото семе да се употребява смляно, тъй като единствено в този тип могат да се всмукват пълноценно от организма питателните съставки в него. То сполучливо може да се съчетава със утринната ви порция овесени ядки.

Дневен банкет: 2 супени лъжици смляно ленено семе.

4. Чесън

Той има свойството да попречва произвеждането на холестерол от черния дроб.

Традиционната българска кухня предлага огромно многообразие от разновидности по какъв начин да приготвите ядене с чесън – най-елементарното е да го добавите към разнообразни супи, сосове и салати. Дори картофеното пюре ще придобие по-апетитен и здравословен тип, в случай че при приготвянето му прибавите печен чесън.

Дневен банкет: 2-3 скилидки

5. Храни, съдържащи фитостероли

Фитостеролите са мазнини, съдържащи се в растения като плодовете, ядките, другите типове семена, както и в растителните масла. Те пречат на усвояването на холестерола, блокирайки чревните кафези.

Дори и вегетарианският метод на хранене не обезпечава задоволително растителни стероли. Затова, с цел да повишите техния банкет, консумирайте хранителни артикули, към които в допълнение са прибавени фитостероли – маргарин, растителни сирена, шоколади, бисквити, мюсли и други

Тези храни обаче от време на време съдържат и огромни количества наситени мазнини и транс-мазнини, които следва да се заобикалят.

Дневен банкет: 2-3 грама фитостероли, разграничени в два приема.

6. Ябълки

Ябълките, изключително тяхната кора и външна част, са богати на полифеноли – мощни антиоксиданти, които защищават от развиването на плаки.

Пригответе ги по метод, който най-вече ви подхожда, само че оставете кората им – за оптималната изгода.

Дневен банкет: най-малко една ябълка дневно.

7. Бобови растения

Производните на боба съдържат характерен тип разтворима влакнина, която ферментира в дебелото черво. Там потребните бактерии се хранят с нея и други въглехидрати от бобовите растения, формирайки късо-верижни мастни киселини, които се транспортират в черния дроб и попречват продукцията на LDL холестерол.

Дневен банкет: половин чаша на ден бобови растения (фасул, грах или леща).

8. Соя

Соята съдържа фитоестрогени – хранителни съставки, които усилват броя и успеваемостта на рецепторите на LDL холестерол. Това усъвършенства способността на черния дроб да отстранява холестерола от кръвта.

Някои положителни хрумвания по отношение на включването на соята в хранителния Ви режим са:

• Използвайте соево брашно за готвене
• Смесете шепа печени соеви ядки с изсушени плодове
• Консумирайте тофу. Дневен банкет: 20-25 грама

Хранителният режим не е единствената допустима отбрана против холестерола. Затова:

9. Приемайте фибри под формата на хранителна добавка

Фибрите блокират навлизането на холестерола в клетките. Освен това някои влакнини се свързват с холестероловите молекули и по този метод се реализира по-ефикасното му изхвърляне от организма.

Например Националната стратегия за образование за холестерола в Съединени американски щати предлага на хората да употребяват от 10 до 25 грама разтворими грама разтворими фибри дневно, само че по-голямата част от хората не съумяват да си набират повече от 4 г на ден.

Ако приемате фибри под формата на хранителни добавки, най-добре разпределете дозата си в две ядения денем, тъй като претоварването на организма с влакнини може да аргументи леки странични резултати като поява на газове, запек или диария.

10. Спортувайте

Спортуването ускорява кръвния поток в артериите и понижава риска от появяването на инфектиране и съсиреци.

Не е нужно да упражнявате прекомерно интензивно – задоволително е даже да ходите пешком към 30 минути дневно.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР