Статии посочват, че Facebook е на път да разработи собствена

...
Статии посочват, че Facebook е на път да разработи собствена
Коментари Харесай

Facebook нахлува и сферата на криптовалутите, според BBC

Статии показват, че Фейсбук е на път да създаде лична криптовалута, която възнамерява да пусне в десетина страни при започване на 2020 година

Според BBC, името на продукта е GlobalCoin, а основният изпълнителен шеф Марк Зукърбърг се е срещнал с шефа на Английската централна банка (Bank of England) Марк Карни. Криптовалутата може да бъде показана в края на годината, а проектите са тя да стартира да се употребява през първото тримесечие на 2020 година

Това би било една от най-радикалните хрумвания на Фейсбук за диференциране на бизнеса на обществената мрежа, като с нея ще се опита да отстрани зависимостта си от все по-проблемната стопанска система на шерване на данни. Обществото, регулаторите и държавните управления приказват от ден на ден за ограничения за гарантиране на персоналните данни, само че това подяжда основите на стопанската система на споделените данни. Редица компании ще се изправят пред обилни проблеми при внедряването на строги регулации, като Фейсбук е една от тези, за които рискът е максимален.

Идеята за виртуалните валути не е нова, само че приложенията от действителния живот постоянно заобикалят използването им. В този случай Фейсбук може да пожелае да премине към по-доминираща позиция в цифровата стопанска система, като разреши покупките посредством другите си артикули. Криптовалутата ще се трансформира във значим аспект в този развой, първо, с цел да насърчи хората да купуват посредством продуктите, вместо да отиват непосредствено на рекламодателя, и второ, да разрешават на хората без банкови сметки да вземат участие в електронната търговия. Съществува капацитет да бъде вдъхната убеденост в покупките от незнайни до момента уеб страници и снабдители.

Въпреки че упоритостта на мениджърите на Фейсбук е изцяло рационална, ще има доста скептици по свата. Фейсбук не се е проявявала до момента като заслужаващ доверие страж на персонална информация, а желанието на обществената мрежа хората да й се доверят от финансова позиция би изисквало голямо доверие в марката. Това може да се окаже спънка за обществения медиен колос.

Друг фактор, който би трябвало да се вземе под внимание, е нерегулираният пазар на криптовалута сега. Във Англия да вземем за пример криптовалутата не е приета като законно платежно средство, а доста от елементарните консуматори не схващат даже концепцията. И двата фактора могат да подкопаят доверието във всяка виртуална платежна система, най-малко в директно бъдеще.

Това обаче не е първият път, когато Фейсбук се насочва към света на виртуалните валути. През 2011 година Фейсбук вкара Фейсбук заеми, с които се надяваше да замести обичайните средства за заплащане на артикули в самите приложения на платформата. През 2012 година Фейсбук разгласи, че няма повече да употребява личната си парична система и публично замрази плана през септември 2013 година Липсата на приемане от страна на необятната общност блокира концепцията.

През май 2018 година имаше подсказки за упоритостите на Фейсбук, когато компанията разгласи, че е наела Дейвид Маркъс. Маркъс, който преди този момент е бил член на борда на шефовете на Coinbase и ръководител на PayPal, управлява редица блокчейн планове.

Зукърбърг не се срами от упоритостите си да влезе във финансовата сфера, заявявайки на конференцията за разработчици предишния месец, че светът на заплащанията е доста прелъстителен. За Фейсбук това е логически ход. Като се има поради необятното навлизане на платформите (Facebook, WhatsApp и Instagram) и потребителските трендове в интерес на цифровата покупка по отношение на транзакциите от действителния свят, компанията е в добра позиция.

Платформата би трябвало да стане по-привлекателна за потребителите. Тенденциите през последните няколко години демонстрират, че хората прекарват по-малко време в главната платформа. Въвеждането на по-полезни функционалности като електронна търговия да вземем за пример може да бъде метод за нашарване на бизнеса. Въпреки това, главният мотив, който ще подтиква сходен ход, ще е обвързван със сигурността.

Фейсбук ще би трябвало да потвърди освен, че криптовалутата е сигурна, а и че нейните благоприятни условия за предпазване и обработка на данни дават отговор на условията за отбрана на персоналните данни на днешното цифрово общество. Точно тук компанията може и да не оправдае упованията.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР