Стартовете от Световната купа по ски в Банско минаха, но

...
Стартовете от Световната купа по ски в Банско минаха, но
Коментари Харесай

Защо Банско предизвика спорове в женските ски след "най-скиорския уикенд"

Стартовете от Световната купа по ски в Банско минаха, само че семейството на българския курорт провокира разногласия в женските ски. Марк Жирардели, който е мажоритарен притежател на " Юлен " - компанията концесионер на ски зоната, се разгласи в отбрана на Банско.

Преди седмица Банско одобри три старта за дами, за които страната отпусна 1.2 млн. лв.. Състезанията минаха с доста незавършили участнички, като някои от тях се оплакаха от компликацията на трасето.

" Не разбирам за какво се организира сходно съревнование ", сподели швейцарката Корине Сутер. Рамона Зибенхофер от Австрия изясни, че " характерностите на пистата не са подобаващи за такова съревнование ".

Жирардели отбрани провеждането на стартове в Банско от Световната купа в алпийските ски. Според него курортът има благоприятни условия и качества да продължи да приема надпревари в скоростните дисциплини.

По думите му състезателките би трябвало да насочат въпроса към себе си. Той счита, че доста от тях не са били задоволително готови. " Трябва да провокираме дамите повече. Банско е като Кицбюел за дамите ", сподели Жирардели, представен от швейцарския " Блик ".

Стартовете при мъжете в Кицбюел се организираха паралелно с тези при дамите в Банско. Това даде мотив на ръководителя на Българската федерация по ски Цеко Минев да съобщи преди надпреварите, че следва " най-скиорският уикенд за целия сезон ". Пистата " Щрайф " в Кицбюел е известна като една от най-трудните, като състезателите развиват над 140 км/ч при междинен надолнище 27%.

Фотогалерия: Най-добрите фотоси от Световната купа по ски в Банско >

Жирардели уточни, че пистата в Банско е идеална за скоростни надпревари. Друга от участничките - Лара Гут-Бехрами, съобщи, че снегът е бил съвършен и уточни, че на пистата би трябвало да се рискува.

Догодина курортът ще одобри международните шампионати за юноши и девойки, само че съгласно притежателя на " Юлен " развиването на курорта не би трябвало да стопира дотук.

" Възможно е и (домакинство на) международно състезание. В момента преглеждаме вид за друга писта, чийто край да бъде в същата зона на финала ", добави Жирардели.

При откриването на семейството в петък - след първото втурване - министърът на спорта Красен Кралев поздрави Минев и Община Банско за отличната организация. " Състезанията ще бъдат предавани от малките екрани по целия свят. Надявам се по този метод България и Банско да завоюват милиони нови другари и фенове ", сподели Кралев.

 Министърът на спорта Красен Кралев награждава огромната звезда Микаела Шифрин
Министърът на спорта Красен Кралев награждава огромната звезда Микаела Шифрин
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР