Стартова заплата в размер на две минимални заплати поискаха медицински

...
Стартова заплата в размер на две минимални заплати поискаха медицински
Коментари Харесай

Медицинските сестри: Искаме 1120 лв. стартова заплата, опъваме палатки пред НС

Стартова заплата в размер на две минимални заплати желаеха медицински сестри от цялата страна, които през днешния ден се събраха на митинг пред Народното събрание, оповестява Inews.

``
реклама

Повечето от присъстващите носиха лента с апел " Не на страха " и развяваха лозунги " Здравеопазването не е търговия " и " Пациентите не са банкомати ".

Сред протестиращите е Даниела Христова, която работи в отделението по гастроентерология на бургаската университетска многопрофилна болница, написа БГНЕС. Медицинската сестра има 30 годишен стаж зад тила си, за който взима заплата от 650 лева

" Искаме почтени условия на труд и съответно заплащане за труда ни. Искаме стартовата заплата на всички практикуващи сестри да бъде в размер на две минимални заплати ", съобщи тя и добави, че упорства да бъдат отстранени комерсиалните сдружения в опазването на здравето.

Протестиращите упорстват да бъдат върнати медицинските стандарти, да се промени категорията на труд на практикуващите тази специалност, да бъде подписан Колективен трудов контракт на Национално равнище с всички структури в опазването на здравето, както и да се регламентира независимата сестринска процедура.

Организаторът на митинга, уволнената здравна сестра Мая Илиева сподели, че на следващия ден ще обтегнат палатка и ще посрещнат депутатите като им задават разнообразни въпроси, на които в случай че те не могат да отговорят, сестрите ще им кажат отговорите.

" Ще посрещаме депутатите постоянно когато имат съвещание – от сряда до петък. В дните, когато не заседават ще осведомяваме жителите, които минават през пл. " Св. Неделя " и " Славейков ". Ще обясняваме проблемите в опазването на здравето. Ще питаме жителите дали са платили раждането на детето им, знаят ли какво работят сестрите в реанимация, какъв брой частни лечебни заведения има у нас ", разкри Илиева и добави, че митингът им става неопределен. Безработната здравна сестра разгласи, че на следващия ден имат среща с комисията за неправителствените организации и такива предстоят със здравната и обществена комисии.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР