Стартова заплата в размер на две минимални заплати поискаха медицински

...
Стартова заплата в размер на две минимални заплати поискаха медицински
Коментари Харесай

Медицинските сестри: Искаме стартова заплата 1120 лв.

Стартова заплата в размер на две минимални заплати желаеха медицински сестри от цялата страна, които в този миг стачкуват пред Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Повечето от присъстващите носят лента с апел „ Не на страха " и развяват лозунги „ Здравеопазването не е търговия " и „ Пациентите не са банкомати ".

Сред протестиращите е Даниела Христова, която работи в отделението по гастроентерология на бургаската университетска многопрофилна болница. Медицинската сестра има 30 годишен стаж зад тила си, за който взима заплата от 650 лева

„ Искаме почтени условия на труд и съответно заплащане за труда ни. Искаме стартовата заплата на всички практикуващи сестри да бъде в размер на две минимални заплати ", съобщи тя и добави, че упорства да бъдат отстранени комерсиалните сдружения в опазването на здравето.



Протестиращите упорстват да бъдат върнати медицинските стандарти, да се промени категорията на труд на практикуващите тази специалност, да бъде подписан Колективен трудов контракт на Национално равнище с всички структури в опазването на здравето, както и да се регламентира независимата сестринска процедура.
Организаторът на митинга, уволнената здравна сестра Мая Илиева сподели за БГНЕС, че на следващия ден ще обтегнат палатка и ще посрещнат депутатите като им задават разнообразни въпроси, на които в случай че те не могат да отговорят, сестрите ще им кажат отговорите.

„ Ще посрещаме депутатите постоянно когато имат съвещание - от сряда до петък. В дните, когато не заседават ще осведомяваме жителите, които минават през пл. „ Св. Неделя " и „ Славейков ". Ще обясняваме проблемите в опазването на здравето. Ще питаме жителите дали са платили раждането на детето им, знаят ли какво работят сестрите в реанимация, какъв брой частни лечебни заведения има у нас ", разкри Илиева и добави, че митингът им става неопределен. Безработната здравна сестра разгласи, че на следващия ден имат среща с комисията за неправителствените организации и такива предстоят със здравната и обществена комисии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР