Стартират обучения за комуникиране на наука в 7 български университетаПрез

...
Стартират обучения за комуникиране на наука в 7 български университетаПрез
Коментари Харесай

Стартират обучения за комуникиране на наука в 7 български университета

Стартират образования за комуникиране на просвета в 7 български университета
През месец септември ще се организира поредицата от еднодневни семинари „ Научни връзки за разнообразни аудитории “. Те са ориентирани към млади учени и докторанти и целят възстановяване на уменията им да осведомят необятната общност.

Задачата на лекторите ще бъде да подкрепят откривателите в комуникирането на научни планове, с цел да доближат те до повече хора. Седемте семинара ще се проведат в интервала 17-27 септември като част от подготовката за приближаващата Европейска нощ на учените 2018, която ще се състои на 28 септември. Графикът за осъществяване на образованията по места е следния:

Тракийски университет – гр. Стара Загора (17 септември 2018)

Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ – гр. Бургас (18 септември 2018)

Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ – гр. Варна (19 септември 2018)

Шуменски университет „ Епископ Константин Преславски “ – гр. Шумен (20 септември 2018)

Русенски университет „ Ангел Кънчев “ – гр. Русе (21 септември 2018)

Академия за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив (27 септември 2018)

Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ – гр. София (27 септември 2018)

Участието в семинарите ще бъде изцяло гратис. В България Европейската нощ на учените 2018 се реализира с финансовата помощ на Европейска комисия по Програмата за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт 2020 “, план K-TRIO 3 (Researchers in Knowledge Triangle), с поддръжката на екипа на план УНИТе (Университети за просвета, информатика и технологии в е-обществото, BG05M2OP001-1.001-0004-C01), финансиран от Европейския фонд за районно развиване посредством Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014 – 2020. Партньори на самодейността са също Българска академия на науките, Нов български университет и Технически университет – София.

Семинарите ще водят лектори с богат професионален и научен опит в региона на връзката, в това число доцент доктор Теодора Петрова – декан на Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, доцент доктор Елисавета Гурова, доцент доктор Николай Михайлов, доцент доктор Мануела Манлихерова, експерти от организация „ Аргент “ и други.

В политиката за човешките запаси в науката на Европейски Съюз се обръща особено внимание на знанията и уменията, които би трябвало да имат учените през днешния ден. Комуникационните умения са считани за изключително значими, с цел да може да се показват научните резултати по понятен метод пред разнообразни аудитории - политици, мениджъри, медии, необятна общност. Липсата на сходни умения се смята за един от проблемите за съдействието сред промишлеността и университетските среди. В новите политически акценти за отворена просвета се обръща изключително внимание за ангажиране на жителите в разговор за научното развиване и се приказва за „ просвета за жители “. Семинарите са ориентирани към подобряването точно на тези умения на участниците и ще им бъдат потребни в бъдещата им научна работа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР