Стартират консултациите при президента Румен Радев за необходимостта от промени

...
Стартират консултациите при президента Румен Радев за необходимостта от промени
Коментари Харесай

Държавният глава започва утре консултациите за промени в Конституцията

Стартират консултациите при президента Румен Радев за нуждата от промени в Конституцията. Първата подготвителна среща на президента ще се организира на 17 декември с Правния съвет към президента и с представители на академичната общественост, оповестиха от прессекретариатът на президента.

На 19 декември от 13.00 часа президентът ще одобри на " Дондуков " 2 представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

Държавният глава разгласи, че ще инициира необятен публичен спор за промени в Конституцията на 26 ноември - незабавно откакто подписа указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор.

Още тогава Радев сподели, че има намерение да предложения представители демократичната общественост, парламентарните партии, институции, професионални сдружения и цивилен организации. Според главния закон на страната президентът има право на самодейност за промени, които да бъдат гласувани от Народното събрание, само че единствено по въпроси, които не изискват изговаряне на Велико Народно заседание. За одобряването на промени обаче са нужни гласовете на три четвърти от депутатите (180 души) при процедура, включваща три гласувания в разнообразни дни.

Последните промени в Конституцията бяха направени през 2015 година Те започнаха по гледище на " Реформаторския блок " (тогава част от ръководещата коалиция) и първичният план предвиждаше огромни промени, само че още преди внасянето му в Народното събрание беше сведен до компромисен вид, който предвиждаше единствено разделянето на Висш съдебен съвет на съдийска и прокурорска гилдия.

В последния миг всички останали парламентарни партии (ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Патриотичният фронт, АБВ, БДЦ и " Атака " ) неодобряваха и авансово уговореното систематизиране на квотите в магистратската и парламентарна квоти в колегиите на Висшия правосъден съвет. Така концепцията за лек превес на парламентарната квота в прокурорската гилдия, която да подсигурява еманципиране от основния прокурор, пропадна.

Миналата седмица в изявление за предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви Радев разгласи, че ще се възползва от конституционното си право да предложи промени в главния закон на страната. Коментарът му пристигна, до момента в който обсъждаше предлагането на властта за " самостоятелен " прокурор, който ще е единственият с пълномощия да проверява за закононарушения от общ темперамент основния прокурор и неговите заместници.

Законопроектът беше препоръчан на изключително съвещание на 7 декември, откакто Венецианската комисия и Комитетът на министрите към Съвета на Европа излязоха с остри и сериозни мнения за предлаганите още през юни промени от министъра на правораздаването Данаил Кирилов, по-известни като закона за " тримата огромни ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР