Стартираният през август конкурс привлече интереса на екипи с опит

...
Стартираният през август конкурс привлече интереса на екипи с опит
Коментари Харесай

Четири сдружения искат да управляват Мецанин фонда за 55 млн. евро

Стартираният през август конкурс притегли интереса на екипи с опит в мецанин финансирането

© Георги Кожухаров Още по тематиката
230 млн. евро се насочват към планове на ВиК бранша в страната

Средствата ще са под формата на заеми, които ще утвърждава локалната конструкция на Европейска банка за възстановяване и развитие
4 окт 2018
Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лева

Това е втората процедура за заеми за обществени и започващи предприятия, откакто първата не провокира задоволително интерес
10 сеп 2018
Започна състезанието за управител на мецанин фонд с 38.5 млн. евро

Поредната поръчка на Фонда на фондовете ще обезпечава различно банково финансиране на микро-, дребни и междинни предприятия
21 авг 2018
Новите два фонда за стартъпи потеглят от есента

Общо 64.7 млн. лева потичат към млади компании с запас от еврофондовете и след асортимент на мениджъри от страната
14 авг 2018 Четири сдружения обявиха присъединяване в състезанието на държавния Фонд на фондовете (ФнФ) за управител на мецанин-фонд. Победителят ще може да разпредели измежду частни компании близо 55 млн. евро, множеството от които обществен запас. Сред претендентите има известни в инвеститорските среди имена.

Процедурата обаче стартира с провал. По информация на " Капитал " малко преди крайния период за приемане на заявките, е постъпила тъжба против отговорите и разясненията на ФнФ. От фонда дадоха отговор, че на 16 октомври в действителност е постъпила тъжба. Сайтът на Комисията за защита на конкуренцията демонстрира, че в същия ден е заведена тъжба от юрист Николай Вълков, а производството по нея е почнало на 22 октомври - ден преди отварянето на офертите.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус " Към момента сдружението не е известено по формален ред от Комисия за защита на конкуренцията за формирано произвеждане ", прецизираха обаче от Фонда. Според тях точно неналичието на съобщение от Комисия за защита на конкуренцията ги лишава от правно съображение за прекъсване на процедурата.

Така предложенията на финансовите медиатори бяха отворени, а занапред ще се чака решението на комисията, дали процедурата да бъде продължена, замразена, или напълно прекъсната.

При висок интерес

Най-разпознаваем измежду претендентите като екип с специалисти и опит във финансирането на компании е сдружението " Бългериан Мецанин Партнърс ", с членове Иван Христанов, Евгени Ангелов, Елеонора Сърбова, Диана Аладжова, Лоид Шулц и " Ривър Стикс Кепитъл " на бизнесмена Елвин Гури.

При другите участници също се виждат познати имена. В " Хемус Кепитал ", да вземем за пример, съучастник е Ангел Гяуров, прочут като дълготраен управител на Gramercy за България, което през личен мецанин фонд подкрепя договорката за " Кейбълтел " преди 10 години. Другите в екипа на сдружението са финансистите Васил Чакъров, Александър Захариев и Антон Китипов.

Кандидат за управител на мецанин фонда е и обединяване " Сисиел България ", в което вземат участие осем сътрудници. Половината са чужденци, а измежду българите са Ивайло Спасов и Димитър Костадинов. Те са познати в капиталовите среди от работата им като ръководещи сътрудници в " Ентреа Кепитъл Партнърс ".

От четирите участника в състезанието, минимум информация има за обединяване " Мейфеър Партнърс ". От информацията след отварянето на поръчката му излиза наяве, че негови учредители са трима чужденци: Андрю Серижио Газитуа, Гавин Джон Александър и Густаво Перота и двама българи: Илиян Димитров Илиев и Йордан Димитров Петров. Международното присъединяване не е спънка пред претендентите в процедурата на Фонда на фондовете, само че измежду условията към екипа има и такова за уседналост на основните лица.

Какво ще прави мецанин фондът

Поръчката за управител, който ще ръководи Мецанин фонда през идващите 10 години, бе задвижена през месец август и след стадия с отварянето на заявките за присъединяване би следвало да се пристъпи към разглеждането на предложенията и покана за отправяне на предложения. Новата конструкция е ориентирана към микро- дребни и междинни предприятия, които търсят финансиране за напредък. Те ще могат да разчитат на инвестиция от 2.5 до 7 млн. евро за разширение на активността, стъпване на нови пазари и създаването на нови артикули и услуги.

Основния запас във фонда (38.5 млн. евро) идва от перативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " 2014 - 2020, съфинансирано от Европейския фонд за районно развиване. Допълнително плановете ще би трябвало да привлекат и частно финансиране от най-малко 16.5 млн. евро.

Мецанинът е форма на квази-дялова инвестиция, попадаща сред финансовото и дългово финансиране. Чрез него предприятията притеглят рисково финансиране, без това наложително да води до прекачване на значителен дял от тяхната благосъстоятелност на новия вложител. Това е повода инструментът да се счита за различен на банковия заем. Квартет от претенденти и в състезанието за микрокредитиране

В средата на октомври Фондът на фондовете преброи поръчките и на претендентите, които желаят да ръководят инструмент " Микрокредитиране със споделен риск ", ориентиран към започващи предприятия и компании, ръководени от хора от уязвими групи. При него има опция за включване на повече участници, като общият бюджет е от 26.4 млн. лева

Първа капиталова банка (ПИБ) e кандидатствала за всичките девет обособени позиции по поръчката, " Микрофонд " АД е декларирал интерес към четири от тях, " СиС Кредит " взе участие за три от позициите, а сдружението " Солидарност " е поискало да бъде управител на средствата по първата от обособените позиции.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР