Стартирането на борсово търгувани спот биткойн фондове миналия месец отбеляза

...
Стартирането на борсово търгувани спот биткойн фондове миналия месец отбеляза
Коментари Харесай

Нова възможност за арбитраж се заформя в крипто-пространството?

Стартирането на борсово търгувани спот биткойн фондове предишния месец означи края на една от най-големите арбитражни покупко-продажби с криптовалута в късата история на класа активи. Но скоро на хоризонта може да се появи друга опция.

На 23 май Комисията за скъпи бумаги и тържища е изправена пред крайния период за одобрение или отменяне на заявление от VanEck за пускане на ETF, който държи Ether, втората по величина криптовалута, с обща пазарна стойност от към 316 милиарда $. Това е значимо за други емитенти на фондове, които желаят да започват сходни фондове, в това число ARK Investment Management и Hashdex.

Но евентуално, тази вест, е най-важна за притежателите на Grayscale Ethereum Trust, която има активи от 7,4 милиарда $.

В момента тръстът се търгува като фонд от затворен вид, което значи, че пазарната му цена може да се отклонява доста от цената на етера, който държи. В петък фондът се търгуваше с 12% отстъпка. Ако на фонда беше разрешено да се преобразува в ETF, тази отстъпка щеше да се затвори бързо, осигурявайки на вложителите във фондовете облага от 890 милиона $.

Инвеститорите може да изпитват възприятие на дежавю. Това е по този начин, тъй като обстановката наподобява съвсем тъкмо повтаряне на случилото се по-рано тази година с вложителите в Grayscale Bitcoin Trust, който постоянно се загатва с тикера GBTC. През януари SEC утвърди заявки за спот биткойн ETF, като затвори отстъпката на Grayscale Bitcoin Trust и завоюва милиарди долари на вложителите.

" Нашата цел в Grayscale постоянно е била да водим нашите крипто артикули през четириетапен витален цикъл, сходно на този на GBTC, който приключва с включването на продукта като ETF на национална борса ", сподели говорителка на Grayscale в изказване.

Някои анализатори считат, че SEC няма различен избор, с изключение на да утвърди преобразуването на Ethereum Trust.

Миналата година апелативен съд анулира отхвърли на SEC за преобразуването на Bitcoin Trust с аргумента, че организацията не е показала аргументация за какво е одобрила ETF, държащи биткойн фючърси, като отхвърля тези, които държат спот биткойн. SEC по сходен метод към този момент утвърди Ether фючърсни ETF-и, като ProShares Ether Strategy.

" Докато SEC в предишното се отнасяше отрицателно към всички крипто ETF-и, комисията има лимитирани благоприятни условия след загубата си през октомври 2023 година против Grayscale във връзка с GBTC ", пишат анализатори от компанията за капиталови изследвания Capstone в записка в петък. Анализаторите дефинираха 82% възможност, че Ethereum Trust може да се конвертира до началото на юни.

Както при търговията с GBTC, търговията с Ethereum Trust не е без риск.

От една страна, в случай че не продадат Ether, вложителите ще бъдат изложени на волатилността на самата криптовалута от в този момент до май. SEC може също по този начин да реши да третира Ether по друг метод, в сравнение с Bitcoin. Въпреки че организацията сподели, че биткойнът е стока, да вземем за пример, чиновниците на SEC не са толкоз ясни по отношение на това дали считат, че етерът е скъпа книга и какво би означавало това за евентуални спот етер ETF.

Освен това в последна сметка беше нужен правосъден развой, с цел да може SEC да утвърди биткойн ETF-те, развой, който продължи една година. Дори и тогава утвърждението на биткойн ETF-ът се случи единствено на косъм. Председателят на SEC Гари Генслър застана на страната на републиканците, с цел да разреши на нея да продължи напред с 3 на 2 гласа.

Съдбата на заявките за Ether ETF ще стане по-ясна през идващите месеци, защото организацията дава противоположна връзка на претендентите. Но към този момент наподобява, че Grayscale Ethereum Trust може да бъде идната огромна арбитражна търговия на крипто вложителите.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на криптовалути на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР