Стартираме съвместен проект на национално ниво – Прокуратурата, Националния институт

...
Стартираме съвместен проект на национално ниво – Прокуратурата, Националния институт
Коментари Харесай

През 2018 г. са подадени над 30 000 сигнала за домашно насилие

Стартираме взаимен план на национално равнище – Прокуратурата, Националния институт на правораздаването и НПО-та. Днешния ден е определен за битка с насилието в България, Унгария и Румъния. На спотове ще бъдат показани телефонни номера за жертвите на домашното принуждение. През миналите години Министерство на вътрешните работи поставя старания за предварителна защита и разобличаване на тези закононарушения. Това съобщи ст.комисар Благородна Макева на конференция във връзка започваща акция против насилието над дами.

"Тази година ще осъществяваме действия по образование на полицейски чиновници. Вече има 2000 подготвени служителя на реда за работа с жертви на домашно принуждение и реакции в такива случаи. През 2017 година и 2018 година се усилва броят на постъпилите сигнали. През 2018 година са подадени 31 166 сигнала. 182 са случаите за междинни телесни проведи в условия на домашно принуждение. 76% са с потърпевши дами. Към сегашния миг убитите дами са 70 ", сподели още тя, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Сигналите за домашно принуждение се усилват в България

"В Министерство на вътрешните работи се води статистика във връзка с брой ограничаващи заповеди 2981, 2398 са за 2019 година. Има лица, които получават по няколко на година. Само съдът може да издава ограничаващи заповеди, полицията не може - жертвите би трябвало сами да подадат сигнал ", разяснява още по тематиката контрольор Пенка Стоянова, Национален координатор по въпросите на домашното принуждение в Министерство на вътрешните работи.

"Домашното принуждение стартира с крясъци, само че не би трябвало да приключва с тишина. Тишината значи смъртен излаз от едно принуждение. 7 пъти едно потърпевшо лице декларира, че ще потърси помощ, преди въобще да предприеме дейности. На насилниците се лишава и законно оръжие. На причинителите не се издава в интервал от 3 години оръжие ", съобщи Макева.

EK: Да спрем насилието над дами!

"Отчитаме нов феномен - има отвращение от страна на жертвите да спомагат. Насилниците биват прикривани от жертвите си. За това и започваме дейна работа. По-важно е потърпевшото лице да получи помощ - даже да е от неправителствени организации ", добави още ст.комисар Благородна Макева.

"Ще бъде построена система, тъй че където и лице да отиде, ще се знае дали има ограничаваща заповед ", разкри старши комисар Макева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР