Стартиралата у нас във вторник схема за запазване на заетостта

...
Стартиралата у нас във вторник схема за запазване на заетостта
Коментари Харесай

Схемата 60:40 може и да се ремонтира

Стартиралата у нас във вторник скица за опазване на заетостта “60:40” може и да претърпи промени, в случай че се окаже, че не прави работа на бизнеса в настоящия ѝ тип.

За това загатна в петък финансовият министър Владислав Горанов. За първите 2-3 дни от стартирането на механизма поръчка за него бяха подали към 180 компании.

" Да си дадем няколко дни да забележим какъв брой хора ще се възползват от мярката ", съобщи Горанов, като добави, че концепцията е била да се подкрепят единствено компаниите с вероятност да излязат от рецесията и които са потърпевши от нарушаването на веригата на доставки. " За две седмици от оповестяване на изключителното състояние към момента не можем да забележим същинското проявяване на стопанската рецесия ", счита финансовият министър.

Чрез схемата страната ще изплаща 60% от осигурителния приход на служащи в предприятия, които са затворени или с 20% понижени доходи, поради рецесията с Covid-19.

Няколко бизнес организации обаче настояват, че по този начин, както е основана, схемата няма да работи, тъй като компаниите нямат опция да заплащат осигуровките на чиновниците си за своя сметка. За доста бизнеси спънка е изискването да нямат отговорности към Национална агенция за приходите, а други не могат да потвърдят, че имат 20% спад на приходите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР