Стартиралата процедура за проверка на председателя на Върховния касационен съд

...
Стартиралата процедура за проверка на председателя на Върховния касационен съд
Коментари Харесай

Лозан Панов се превръща в знаме в борбата за независимо правосъдие

Стартиралата процедура за инспекция на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов провокира Инициатива " Правосъдие за всеки " да провежда митинг на 4 февруари. А претекстът - възможното премахване на Панов от поста му .
Actualno.com изпрати питане до Инспектората на Висш съдебен съвет (ИВСС) по отношение на информацията и от там получихме удостоверение за течащата инспекция. ИВСС удостоверява, че по искане на мнение от съдии от Апелативния профилиран углавен съд е стартирана инспекция. Съдиите от спецсъда желаят инспекция на Панов поради предоставена от него инспекция на активността на Апелативния спецсъд. Най-вероятно става въпрос за случая " Десислава Иванчева ", поради който Панов постанови инспекция на дейностите на Апелативния спецсъд от Върховен касационен съд. Проверката беше подредена, откакто при второ искане Иванчева и заместничката ѝ в " Младост " Биляна Петрова да бъдат пуснати под домакински арест, Апелативният спецсъд спря осъществяването на решението, до момента в който се произнесе по тъжба на прокуратурата против решението на първата инстанция двете да бъдат пуснати.
Проверката би трябвало да завърши до 20 февруари, като може да бъде удължена до 20 март. Според Инициатива " Правосъдие за всеки " обаче. За самодейността това е изрично доказателство, че " политизираното и обслужващо олигархични ползи болшинство " във Висш съдебен съвет желае да в профил Панов, което неправителствената организация вижда като директна офанзива против върховенството на правото и независимостта на съда. А като доказателство за желанието самодейността вижда нежеланието на Висш съдебен съвет да се занимае с въпроса за какво прокуратурата споделя на Апелативния спецсъд да не обръща внимание на инспекцията на Върховен касационен съд.
" Съдът би трябвало да бъде овладян напълно и, посредством прокуратурата и болшинството във Висш съдебен съвет, да бъде зависещ на олигархията, която ръководи цялата страна и има непреодолимо въздействие във всички управляващи. Ако още веднъж премълчим, в случай че отново решим, че да опазим съда не е наша работа и продължим да пазиме идеите си поотделно - разграничени и фрагментирани, то неизбежно ще загубим всички борби, а скоро ще се окаже, че даже няма потребност от тях, тъй като всички институции и органи, всички медии даже ще са изцяло овладени от статуквото на тази незаконна власт . Ще сезираме и Европейския парламент и Европейска комисия с нарочна декларация за протичащото се в правосъдната власт и свободата на словото , подкрепена от жителите на тази алегорична дата - 4 февруари. Спомняте ли си 4 февруари 1997 година и Декларацията за национално избавление, която измъкна тогава България от рецесията? Сега, 22 години по-късно отново имаме потребност от сходно национално единство, тъй като са застрашени демокрацията, правата и свободите ни! ", написа във Фейсбук Инициатива " Правосъдие за всеки " и приканва за всеобщ митинг на 4 февруари. Протестът ще стартира от 18:00 и ще продължи до 20:00 часа. Предвижда се да се трансформира в шествие - от НДК до Съдебната палата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР