Стартирахме 2018 г. със Супер Луна. Годината се очертава много

...
Стартирахме 2018 г. със Супер Луна. Годината се очертава много
Коментари Харесай

Коя ще е най-тъмната нощ през 2018 г.

Стартирахме 2018 година със Супер Луна. Годината се обрисува доста забавна от астрономическа позиция, защото ни чака поредност от пет затъмнения, което е рекорден брой. Обичайно тези астрономически феномени в границите на една година са три или четири.

В небето над Земята ще минат и три комети, които ще може да се следят от разнообразни райони на света през 2018 година

 Какво знаем за слънчевото затъмнение
Какво знаем за слънчевото затъмнение

Със сигурност избягвайте да го наблюдавате без защитни очила

Гвоздеят в звездната стратегия е лунното затъмнение на 27 юли, което ще бъде с най-голямата дълготрайност от един век насам. Това се обуславя от обстоятелството, че тогава тъкмо центърът на Луната и центърът на сянката на Земята ще си съвпаднат.

В момента на затъмнението Луната, Земята и Слънцето ще се намират на една линия, освен това нашата планета ще бъде ситуирана сред Слънцето и Луната и ще заслони своя натурален сателит от слънчевата светлина.

Явлението ще стартира на 27 юли в 20:13 ч. българско време, когато земната сянка ще допре Луната. Пълната фаза на затъмнението ще продължи от 22:30 ч. на 27-ми до 01:14 ч. на 28 юли. Именно тогава ще бъде и най-тъмната нощ, защото естественият източник на светлина през нощта - Луната ще бъде засенчена за часове.

 Снимка 316260

През 2018 година се чакат две частични слънчеви затъмнения - на 13 юли и на 11 август. През идващите 12 месеца ще бъдат следени три ярки комети и двата нощни метеорни потока - Персеиди през август и Геминиди през декември.

Две са кометите към края на годината, които ще привлекат вниманието на експерти, а и на фенове, защото ще могат да бъдат следени без специфичен инструментариум.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР