Стартираха теренните проучвания по проект "Живот за птиците“, изпълняван от

...
Стартираха теренните проучвания по проект "Живот за птиците“, изпълняван от
Коментари Харесай

Стартираха теренните проучвания по проект на ЧЕЗ Живот за птиците

Стартираха теренните изследвания по план "Живот за птиците “, изпълняван от ЧЕЗ Разпределение България, в партньорство с Българско сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/. Това е една от най-ключовите действия в плана, от която ще бъда получена в допълнение информация за рисковите за птиците електрически стълбове и въздушни електропроводи в западната част на страната.

Първият стадий на теренните изследвания започва през 2018 година, когато бяха обхождани рискови електропроводи в Специално предпазени зони: „ Свищовско-Беленска равнина “, „ Комплекс Беленски острови “, „ Никополско плато “, „ Златията “ и „ Кресна “.

През сегашния сезон изследванията са съсредоточени в няколко Натура 2000 зони, които също са част от плана – „ Места “, „ Славянка “, „ Кресна “, „ Раяновци “ и „ Понор “. До края на месец ноември полевите специалисти ще обхождат ежемесечно рискови за птиците въздушни електропроводи, които бяха авансово избрани в специфичен разбор, направен от Географска информационна система специалисти на Българско дружество за защита на птиците и ЧЕЗ Разпределение България. Често в природата птиците стават жертви на токов удар при кацане върху необезопасен електрически дирек, или от пряк конфликт с проводници. Eкипите установяваха и първите жертви по време на изследването – черношипа ветрушка (керкенез), огромен ястреб, елементарен мишелов и други

Проучването ще продължи 3 години, като зоните на спор сред птиците и електропреносната мрежа ще бъдат обезопасявани поетапно. Проектът „ Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България “ е съфинансиран от стратегия Life на Европейския съюз. Изпълнението му е естествено продължение на дълготрайната политика на „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД и Българско дружество за защита на птиците за опазването на биологичното многообразие – отбрана живота на птиците и обезпечаване на опция за безвредно гнездене. Времетраенето на плана е 63 месеца от 01.10.2017 година до 31.12.2022 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР