Стартира второто издание на изследователския проект SDIndex /Индекс за безопасно

...
Стартира второто издание на изследователския проект SDIndex /Индекс за безопасно
Коментари Харесай

Стартира второто издание на SDIndex/Индекс за безопасно шофиране

Стартира второто издание на изследователския план SDIndex /Индекс за безвредно шофиране. Организатор още веднъж е SDI Застрахователен брокер, в партньорство с изследователска и консултантска организация Explica и информационна организация APRA Porter Novelli Balkans Communications Group.
Новост в реализацията на плана е включването на профилиран въпросник за проучване на рисковете при професионални водачи, упражняващи специалностите " водач на камион " и " водач на рейс ". Така SDIndex ще покрие по-обстойно рисковете по българските пътища и ще служи за годен и меродавен източник на данни за предварителната защита на пътно-транспортни катастрофи.
" Съкратеният вид на проучването пробата SDIndex Quiz притегли 46 000 водачи и ги накара да се замислят за държанието си на пътя ", уточни Яна Спасова, шеф на консултантска организация Explica и означи, че това е най-мащабното проучване измежду българските водачи, провеждано до момента. По данни от национално представително проучване по поръчка на Explica, извършено измежду 1000 души през март 2019 година Индекс за безвредно шофиране е познато разбиране за 1,4 млн. българи, а главните заключения от проучването са достигнали до над 3 млн. души.

96% от всички ПТП и 97% от починалите са вследствие на човешка неточност, демонстрира статистиката.  " Човешките неточности са неизбежни. За да бъдат минимизирани би трябвало да бъдат измервани и разбирани. Именно по тази причина е основан инструментът, употребен за Индекса за безвредно шофиране – специфичен въпросник за проучване на държанието на водачите ", съобщи Спасова. Тя разясни, че посредством теста в поредност въпроси с 50 рутинни и рискови обстановки лидерът прави самокритика и че този път тестването ще става онлайн, което покачва степента на откровеност и меродавност.
" Ангажираме от ден на ден хора с нашата идея да бъдем по-толерантни на пътя и да си дадем сметка, че сигурността на придвижването зависи от всички участници ", разяснява Спасова.
Според данните на национално показано проучване, близо 2,5 млн. са дейните водачи в България, а човешкият фактор е измежду главните аргументи за настъпване на пътно-транспортни катастрофи. Затова е доста значимо да се изследват другите групи водачи, какви са главните неточности, които позволяват на пътя и какво е довело до тях. Това сподели ръководителят на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " Малина Крумова по време на формалното показване на тазгодишното издание на самодейността SDIndex (Safe Drive Index / Индекс за безвредно шофиране).
Националното проучване, подкрепено от няколко институции, цели въвеждането на народен показател за установяване на рисковете в държанието на водачите на моторни транспортни средства в България. " Най-важното, когато приказваме за проблемите на пътната сигурност, е да преглеждаме тематиката в нейната целокупност и да проучваме всички детайли дружно – водачи, транспортни средства, инфраструктура ", акцентира Малина Крумова.
Предстои през юли да бъде оповестена цената на Националния показател за безвредно шофиране за водачите на леки и товарни коли и за водачите на рейсове и камиони. Ще бъдат показани и първи сравнителни данни от изследванията за предходната и за тази година. През октомври ще бъде показан и обстоен отчет на база всички резултати от проучването и както и предходната година, ще бъде възложен за свободно прилагане.
Миналогодишният отчет докара до доста положителни резултати - " част от проучването влезе в образованието на наши чиновници ", заяви зам.-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ангел Попов.
" В отчета се приказва за логика на психиката за комуникирането с младите водачи, което е извънредно потребно и го включихме в образованието на изпитващите ", посочи той.
Дамян Войносвки, зам.-изпълнителен шеф на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " и комисар Росен Рапчев, шеф на отдел " Пътна полиция " приветстваха разширението и задълбочаването на проучването. Особено потребно съгласно тях ще е включването ва проучването на водачите на рейсове и камиони. " Според статистиката за 2018 година имаме 24 починали водачи на товарни коли и 274 ранени за този интервал ", уточни комисар Рапчев. " Освен контролът, който имаме като механизъм за предварителна защита, съпричастността на всеки един лидер би дала най-хубави резултати за осъществяване на нашите цели – по-малко ПТП и по-малко ранени и починали на пътя ", добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР