Стартира творческото преобразяване на подлеза към метрото на Централна автогара.

...
Стартира творческото преобразяване на подлеза към метрото на Централна автогара.
Коментари Харесай

Съвременният свят през очите на осем графити художници

Стартира креативното видоизменение на подлеза към метрото на Централна автогара. Осем надарени стенописци ще проектират концепциите си върху една от „ вратите “ към столицата

В първите дни на август професионални български графити художници ще творят в подлеза, водещ към метрото на Централна автогара.

Това са добре познатите в стрийт арта Arsek & Erase, Mouse, Glow, JahOne, Sten, Epik и Kotk. Всеки от тях има богат дълготраен и международен опит в градското изкуство, а работите им греят върху стени и обществени пространства на съвсем всички континенти.

В рамките на графити арт фестивала „ Graff Express “, проведен от фондация Visionary, те ще пресъздадат образно своята интерпретация на тематики, вълнуващи актуалния човек, забързаното ни ежедневиe, мултикултурното благосъстояние на региона и кръстопътното значение на местоположението. Идеите им са обединени в обща идея, курирана смислово и цветово на повърхност от близо 300 кв. м.

Кураторът на огромния стенна живопис е Николай Петров – Glow, чиято творба също ще бъде част от фестивала.

Творческият бриколаж, чието основаване е подкрепено от Столичната община посредством стратегия „ Европа “ 2020, ще бъде приключен на 13 август и показан в онлайн тур, в който някои от самите художници ще опишат повече за творбите си.

Дотогава, поради пандемичната обстановка и предвид на сигурността на артистите и посетителите, уредниците молят да няма скупчване на фенове в подлеза. Самите художници ще рисуват по график, тъй че да се минимизира наличието на хора на едно място. След 13 август всеки е добре пристигнал да прегледа творбите, които ще се трансфорат в трайна част от все по-богатия софийски стрийт арт.

Макар че актуалното изкуство мъчно се поддава на изложение и отваря необятно поле за самостоятелна интерпретация, със идващите няколко реда ще се опитаме незадълбочено да загатнем посоката на креативната мисъл на всеки от участниците в границите на фестивала.

В типичния си илюстративен и сюреалистичен жанр графити дуото Arsek и Erase ще пресъздадат върху стените на подлеза занимателни типажи от човешкия и животинския свят, гонещи „ последния “ експрес към незнайни завършения.

Sten, чийто почерк се отличава с фантастични и митологични същества и тотеми, ще развихри спрейовете в основаването на присъщ тримерен обект, този път с централно изображение на нинджа мудра, която отключва вътрешната силата.

Човекът, раздран сред „ умните “ устройства, свръхинформацията и неуморно разпъван от професионалния и персоналния живот е креативната посока, която ще развие графити художника и татуист EPIK.

Разпознаваемият жанр на JahOne няма да остане неусетен и този път. В рамките на „ Graff Express “ художникът отдава респект на културното разнообразие, съпоставяйки два свята, пресъздадени посредством облиците на дами от разнообразни етноси, показани един до друг посредством два разнообразни занаята.

Нежното наличие на фестивала в лицето на актуалната художничка Mouse ще ни потопи образно в един утопичен и магичен свят на интернационални другарства, свръхестествени създания, необикновени природа и градски пейзажи.

Кураторът на изложбата Glow и художникът татуист Kotk ще показват триизмерни изображения, демонстрирайки върховен пилотаж в класическия типографичен графити жанр. Всеки от тях ще приложи забележителните си умения да употребява в естетика цветовите гами, създавайки красиви преливки от голям брой ярки нюанси в 3D форми.

Нетърпеливи да забележим приключената творба и отзивите на феновете, ние от фондация Visionary и участниците във фестивала, ви каним да се присъедините към нашия онлайн тур онлайн на 13 август из обновеното пространство!

Следете фейсбук и инстаграм @graff.express, с цел да не изпуснете live stream събитието.

Сключването на пръстите на ръцете в тази форма е мощно обръщение, което е в центъра на подлеза и сплотява всички образни хрумвания на дългата стената.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР