Стартира разрушаването на един от символите на Варна - баня

...
Стартира разрушаването на един от символите на Варна - баня
Коментари Харесай

Част от баня Гъбата вече е в небитието

Стартира разрушаването на един от знаците на Варна - баня " Гъбата ", видя кореспондент на Varna24.bg .

Вече съвсем половината от купола й - от страна на ул. " Стенаф Стамболов ", към този момент го няма.

Банята бе един от шедьоврите на арх. Косьо Христов. Тя е издигната в интервала 1963-66 година и е била една от най-модерните къпални за своето време. Функционира до началото на 21-ви век, като след прекратяване на главната ѝ функционалност за малко на територията и не престават да работят фризьорския салон и магазините към нея.

Създателя й - арх. Косьо Христов, умря на 23 ноември 2014 година на 92 години. Той бе един от най-успешните архитекти, приключили архитектура в тогавашния Държавен университет Варна (1947-1953), където се дипломира при проф. Петър Загорски, с план по жилищни здания. Бе елегантен майсотр на четката, учил при  Константин Щъркелов, негов учител в университета.

 Арх. Косьо Христов работи в Проектантска организация Варна от самото й основаване. Живее известно време в Тунис и Либия, където също има осъществени обекти. Автор е на голям брой забележителни здания във Варна и региона.

Знакови за неговото творчество и за Варна са Фестивалният и конгресен център, минералната баня " Гъбата ", хотел " Черно море ", постройката на някогашния Научно-технически съюз, реконструкцията на Кукления спектакъл, кино " Добрич ", плувни басейни във Варна и Добрич, доста жилищни и публични здания.

За своето удивително творчество арх. Косьо Христов е притежател на доста оценки, сред които медал " Г. Димитров " за ФКЦ, Награда " Варна " за изцяло творчество и на Съюза на архитектите – " Златен капител “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР