Стартира процедурата за публична продажба на къщата-музей на Пейо Яворов

...
Стартира процедурата за публична продажба на къщата-музей на Пейо Яворов
Коментари Харесай

Решено: общината или държавата придобиват къщата-музей на Пейо Яворов

Стартира процедурата за обществена продажба на къщата-музей на Пейо Яворов в София, като институциите са постигнали единодушие за придобиването на постройката на музея от Столична община или страната .

Точният юридически механизъм следва да бъде координиран, само че задачата е постройката да се стопанисва от Националния книжовен музей в партньорство със Столична община . Това разгласи заместник-кметът по просвета на София Тодор Чобанов в утринния блок на Нова телевизия.

 Фандъкова желае общината или страната да придобият къщата на Яворов
Фандъкова желае общината или страната да придобият къщата на Яворов

И жените-социалистки желаят домът на Яворов да е общински

Според него реституцията на тези здания не е трябвало да се случва , като по сходен метод се развивал въпросът и с къщата на Христо Смирненски. " Пред ремонт сме там, уповавам се в скоро време на отварянето ѝ с стратегия както в къщата на Яворов ", успокои зам.-кметът.

Чобанов се надява до Нова година въпросът да е решен. " Още следващата година тук би трябвало да предпремем значими укрепителни дейности, тъй като къщата има съществени градивни проблеми . Битката е от десетки години, през които чухме неприятни решения като превръщането ѝ в нощен клуб или нейното срутване ", напомни той.

Заради задължения и неуредени разногласия за парцела къщата е оповестена за обмен на цена от 1,6 млн. лв. от частен правосъден реализатор . Дотук се стига след неколкократна промяна на притежателите на постройката и неплатени заеми.

Новият притежател Васил Панчев купува къщата, в която към година са живели огромният стихотворец и родолюбец Пейо Яворов и обичаната му Лора Каравелова, през 2015 година против насъбран дълг от 300 хиляди евро. Оказва се обаче, че над парцела има към момента неизплатена ипотека от предходния ѝ притежател - предприемачът Володя Лозанов. Това е и пречката за подписване на договорка сред Панчев и Министерството на културата за подмяна на парцела, с цел да стане музеят държавна благосъстоятелност.

 Къщата на Яворов оповестена за продажба на търг
Къщата на Яворов оповестена за продажба на търг

Частен правосъден реализатор продава до 16 ноември

" Обявената цена покрива цялото обвързване. Дългът е към физическо лице и към него е присъединена и Националната организация за приходите ", изясни частният правосъден реализатор Мирослав Колев.

Търгът е на 16 ноември, само че в случай че до тогава се реализира извънсъдебно съглашение сред притежателите на парцела и страната или общината, тогава търгът може да бъде анулиран.

В последната година шефът на Националния книжовен музей е постигнал съглашение със притежателя на къщата Васил Панчев, че тя ще бъде музей, а постройката е била ремонтирана, описа шефът Атанас Капралов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР