Стартира процедурата за набиране на проектни предложения за развитие на

...
Стартира процедурата за набиране на проектни предложения за развитие на
Коментари Харесай

Отпускат 10 млн. евро за малки и средни предприятия край българо-гръцката граница

Стартира процедурата за набиране на планови оферти за развиване на дребните и междинни предприятия в граничния район сред България и Гърция. 10 млн. евро е размерът на инвестицията, която ще бъде отпусната по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България, оповестяват от районното ведомство.
За ресурса към този момент е оповестена покана за набиране на планове по предпочитана ос „ Конкурентен и новаторски трансграничен район “. Тя има за цел да увеличи конкурентоспособността на дребните и междинни предприятия, като подтиква растежа на нови и съществуващи компании посредством разширение на икономическата им активност до нови пазари и артикули.
Стойността на даден план следва да бъде сред 300 000 и 600 000 евро, от които 65% дотация (помощта се отпуска посредством „ de minimis” – до 200 000 евро) и 35% личен принос на претендентите.
Допустими за присъединяване са единствено дребни и междинни предприятия, регистрирани в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково) в това число клонове, като за България те би трябвало да са регистрирани като независими юридически лица. Публични (държавни, общински и други дружества) не са възможни претенденти. Едно МСП може да кандидатства единствено по един план. Проектните хрумвания за взаимни бизнес начинания от трансграничния район на България и Гърция може да се подават по електронен път посредством Информационната система за държавни помощи на Гърция SAMIS (www.ependyseis.gr).
Крайният период за подаване на плановите оферти е 15:00 часа на 10.05.2019 година
Кандидатите следва да упражняват следните действия: произвеждане на хранителни артикули, на тъкани, на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули, строителни произведения от неметални минерални първични материали, събиране и преработване на материали, резистентен туризъм, просвета, опазване на здравето, спорт и развлечения. Въведен е спомагателен аршин, даващ приоритет за поддръжката на индустриални предприятия.
Допустими са разноски за дребномащабни вложения – да вземем за пример строителство, създаване на индустриални съоръжения, доставка на профилирано съоръжение и други, пазаруване на програмен продукт и обвързваните с него услуги, маркетинг и ноухау, патенти и авторски права, разноски за личен състав и други Дадено планово предложение може да включва напълно капиталови действия. Максимална дълготрайност на плановете е 3 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР