Стартира процедура по изграждането на първия изкуствен остров край Варна.

...
Стартира процедура по изграждането на първия изкуствен остров край Варна.
Коментари Харесай

Изграждат първия изкуствен остров в морето край Варна

 Стартира процедура по построяването на първия неестествен остров край Варна. Той ще се намира в к.к. " Св. Св. Константин и Елена ", заяви за Varna24.bg регионалният шеф на Варна Стоян Пасев. 

Островът е очакван в Подробния организационен проект на курорта Св. св. Константин и Елена, влезнал в действие през 2017 година след заповед, издадена от зам.-министъра на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев.

" Беше заложено в Общия организационен проект построяването на 4 изкуствени острова. Според мен това е доста скъпо оборудване, само че в случай че има кой да го построи, за какво не. Идеята е върху единия остров да се направи вид понтон за лодкостоянки и да бъде построено яхтено пристанище. Планът е това да се осъществя пред " Св. Св. Константин и Елена ", само че какъв брой във вътрешността в морето не мога да кажа. Няма къде да се върви във Варна с лодки.

Единственото законно пристанище все още е на Златни пясъци и в Балчик. На Карантината също ще се осъществя такова. Проектът беше признат на последния експертен съвет по устройство на територията към Община Варна.

Ще се радваме да имаме такова оборудване. Доколкото ми е известно ще го построява Химимпорт, притежателя на комплекса. Една от концепциите беше там да се създадат и огромни каменни фигури за водолазен туризъм. Бяха заровили един транспортен съд преди години, само че морето го отвлече. Затова считам, че не е уместно мястото за сходна атракция. Но, в случай че се направи положително брегоукрепване, може да се създадат доста неща. На 200-300 метра във вътрешността в морето има плитчини, тъй че изцяло допустимо е реализирането на подобен план.

Тепърва ще бъдат задействани процедури по изкарване на позволения от другите министерства, които имат касателство към плана. Островът ще служи като брегоукрепващо оборудване ", разяснява регионалният шеф.  

Както Varna24.bg заяви преди време, окончателният план за Подробен организационен проект (ПУП) - План за регулация и застрояване (ПРЗ) на к.к. " Св. Св. Константин и Елена " беше подготвен и признат от Общинския съвет на Варна през лятото она 2017 г.  Планът обгръща територията сред к.к. " Слънчев ден ", Черно море, резиденция " Евксиноград " и пътя Варна - " Златни пясъци ". Според основния проектант на Варна Виктор Бузев планът е спестовен във връзка с параметрите на застрояване.

В плана бе заложено построяването на яхтено пристанище и подводен ресторант, както и на неестествен остров, който ще има най-вече защитна функционалност.

" Това е едно доста съществено оборудване, изискващо огромни изследвания. То най-много ще защищава от абразия, атракция ще са единствено 20% от него ", сподели арх. Бузев по време на съвещание на ПК " Архитектура и строителство ".

Планът отбелязва също всички налични сондажи за минерална вода. Според експертите " Св. Св. Константин и Елена " занапред ще се потвърждава като курорт за балнеотуризъм по българското Черноморие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР