Стартира проект по обновяването на Ботаническата градина в Пловдив. Предвижда

...
Стартира проект по обновяването на Ботаническата градина в Пловдив. Предвижда
Коментари Харесай

Възстановяват Ботаническата градина в Пловдив

Стартира план по обновяването на Ботаническата градина в Пловдив. Предвижда се възобновяване на вътрешната част на градината, която е една от едвам трите сходни в България и се стопанисва от Аграрния университет в града. На първо място се планува мястото да бъде оградено. 1350 метра е дълга оградата, която ще обикаля площта от 113 декара. Цената за нейното създаване е 250 000 лв..

" Имаше социална поръчка, която завърши, мина срокът за обжалване, гласоподаваха се пари от общинския съвет и стигнахме до днешната първа копка. След оградата следва възобновяване на вътрешната част на Ботаническата градина, има планувано място за алеи, административна постройка, място за церемонни и открити зали, където могат да се организират лекции и извършения на студентите по ботаника.
Това няма по какъв начин да стане за една година, а е дълъг развой. Надявам се в границите на идващите 2-3 години пловдивчани да имат в действителност хубава Ботаническа градина, защото от 1990-та година е изоставена “, сподели ректорът на Аграрния университет проф. доктор Христина Янчева при символичния старт на ремонтните активност, на който присъстваше и кметът на Пловдив Иван Тотев.

" Този план е доста значим за града, защото е ориентиран към хората, само че и подвига равнището на университета, тъй като дава доста благоприятни условия на студентите и преподавателите да развиват една научна активност ", съобщи Иван Тотев и добави, че първата крачка по реализацията на плана към този момент е направена.
Той не пропусна да похвали и няколкото доброволчески начинания за облагородяване на пространството, които дават спомагателна сила и ангажираност на обществото. До момента имаше няколко акции по разчистване на пространството, проведени от доброволци.

Ботаническата градина е благосъстоятелност на Аграрния университет, а концепцията за нейното възобновяване е от 2015 година, като Община Пловдив е подкрепила финансово плана.
В градината има съхранени скъпи типове от 1957 година един от които е дъб, засадени са и много непознати типове, розоцветни шубраци, диворастящи ябълки, круши, майски сняг, голосеменни, азиатски тип дърво.
Има концепция за отделяне на британска, българска и японска градини, слагане на къщички и хранилки за птички и катерички.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР