Стартира поетапното строителство на 13,4 км от път I-1 (E-79) Мездра

...
Стартира поетапното строителство на 13,4
км от път I-1 (E-79) Мездра
Коментари Харесай

Започва строителството на участък от пътя Мездра - Ботевград

Стартира поетапното строителство на 13,4 км от път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград, лот 2 от км 161 до км 174. Днес изпълнителят започна подготвителните действия за обезопасяването на обекта, поставянето на знаци, унищожаване на горния хумусен слой и т. н. Всички действия, които ще се извършват през идващите дни са в страни от актуалното пътно платно и няма по никакъв метод да възпрепятстват трафика.

Изграждането на направлението Видин - Ботевград /167 км/ стартира от един от най-сложните сектори като терен за преминаване. Поради това строителството на близо 33 км от пътя сред Мездра и Ботевград е обособено в два сектора - лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/. Изпълнител на лот 2 е ДЗЗД „ МБ ЛОТ 2-2019 “, с участници: „ Европейски пътища “ АД, „ Водно строителство-Благоевград “ АД и Вахостав-СК, а.с. Стойността на контракта е 266 975 906.88 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол ще осъществява „ МБ КОНСУЛТ “ ДЗЗД, в което са: „ КОНТПАС “ ЕООД, „ СТРОЛ – 2000 “ АД, „ ЕН АР КОНСУЛТ “ ЕООД, „ ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ “ ЕООД и „ АРИБАЛ “ ООД. Техният договор е за 2 316 600 лева с Данък добавена стойност.

За лот 1, който е 19,3 км (от км 174 до км 194), има подписан контракт за строител и надзор. Изпълнител е Обединение „ ГЕОПЪТ ЛОТ 1 “, с участници: „ Геострой “ и „ Пътстрой-92 “. Стойността на контракта е 159 599 936, 26 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е възложен на ДЗЗД „ Мездра Консулт “, в което са: „ Трансконсулт – БГ “ ООД и „ Рутекс “ ООД. Техният контракт е за 1 476 000 лв. с Данък добавена стойност. Строителните работи и на този лот също започнаха.

Пътят сред Мездра и Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от актуалното, което е с по една лента за придвижване в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде главно ремонтирано и реконструирано, където е належащо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в секторите, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат построени и ремонтирани редица уреди - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.

За първи път при осъществяването на обществените поръчки за строителство на пътя ще се приложи нова скица на заплащане, която планува цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя след довеждане докрай на обекта и има издадено разрешение за прилагане на новопостроения пътен сектор. Целта е изпълнителите да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в къс период.

Направлението Видин – Ботевград е приоритетен план в инвестиционната програма на АПИ и Министерство на регионалното развитие до 2022 година, защото с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се обезпечи бърза и комфортна връзка между автомагистралите „ Хемус “, „ Тракия “ и „ Струма “. С осъществяването на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на придвижване и ще се ограничи нездравословното влияние на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР