Стартира поетапното строителство на 13,4 км от път I-1 (E-79)

...
Стартира поетапното строителство на 13,4 км от път I-1 (E-79)
Коментари Харесай

Започна строителството на участък от новия път между Мездра и Ботевград /снимки/

Стартира поетапното строителство на 13,4 км от път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград, лот 2 от км 161 до км 174. Днес изпълнителят стартира подготвителните действия за обезопасяването на обекта, слагането на знаци, унищожаване на горния хумусен пласт и т. н. Всички действия, които ще се правят през идващите дни са в страни от актуалното пътно платно и няма по никакъв метод да попречват трафика.
Изграждането на направлението Видин - Ботевград /167 км/ стартира от един от най-сложните сектори като терен за прекосяване. Поради това строителството на близо 33 км от пътя сред Мездра и Ботевград е обособено в два сектора - лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/. Изпълнител на лот 2 е ДЗЗД „ МБ ЛОТ 2-2019 “, с участници: „ Европейски пътища “ АД, „ Водно строителство-Благоевград “ АД и Вахостав-СК, а.с. Стойността на контракта е 266 975 906.88 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол ще реализира „ МБ КОНСУЛТ “ ДЗЗД, в което са: „ КОНТПАС “ ЕООД, „ СТРОЛ – 2000 “ АД, „ ЕН АР КОНСУЛТ “ ЕООД, „ ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ “ ЕООД и „ АРИБАЛ “ ООД. Техният контракт е за 2 316 600 лева с Данък добавена стойност.
За лот 1, който е 19,3 км (от км 174 до км 194), има подписан контракт за строител и контрол. Изпълнител е Обединение „ ГЕОПЪТ ЛОТ 1 “, с участници: „ Геострой “ и „ Пътстрой-92 “. Стойността на контракта е 159 599 936, 26 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е предоставен на ДЗЗД „ Мездра Консулт “, в което са: „ Трансконсулт – БГ “ ООД и „ Рутекс “ ООД. Техният контракт е за 1 476 000 лева с Данък добавена стойност. Строителните работи и на този лот също започнаха.
Пътят сред Мездра и Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от актуалното, което е с по една лента за придвижване в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде уголемен до новия габарит, а актуалното трасе ще бъде главно ремонтирано и реконструирано, където е належащо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в секторите, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Люти дол ще бъдат издигнати два тунела, с дължини надлежно 490 м и 340 м. Ще бъдат построени и ремонтирани редица уреди - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.
За първи път при осъществяването на публичните поръчки за строителство на пътя ще се приложи нова скица на заплащане, която планува цялата стойност на контракта да се разплати на изпълнителя след довеждане докрай на обекта и има издадено позволение за прилагане на новопостроения пътен сектор. Целта е изпълнителите да работят оптимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в къс период.
Направлението Видин – Ботевград е предпочитан план в капиталовата стратегия на АПИ и Министерство на регионалното развитие до 2022 година, защото с цялостното хомогенизиране и рационализация на трасето от Дунав мост 2 ще се обезпечи бърза и комфортна връзка сред автомагистралите „ Хемус “, „ Тракия “ и „ Струма “. С осъществяването на плана директният трафик ще бъде изведен от обитаемоте места, с което ще се увеличи сигурността на придвижване и ще се ограничи нездравословното влияние на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР