Стартира онлайн проучване за оценка на удовлетвореността на потребителите от

...
Стартира онлайн проучване за оценка на удовлетвореността на потребителите от
Коментари Харесай

Онлайн анкета оценява качеството на предлаганата от НОИ информация

Стартира онлайн изследване за оценка на удовлетвореността на потребителите от статистическата информация, създавана и оповестена от Националния застрахователен институт (НОИ).

Специално и детайлно създадената за задачата анкетна карта е изпратена на към 70 заинтригувани страни - държавни органи, обществени сътрудници, неправителствени организации, просветителни и научни институции и други Анкетната карта е налична за всички и на интернет страницата на Национален осигурителен институт.

С търсената противоположна връзка и рекомендациите във връзка с достъпността, надеждността, актуалността и качеството на оповестената статистика, Национален осигурителен институт се стреми по-точно да дефинира мощните и слабите страни на статистическите данни за държавното публично обезпечаване. В резултат институтът ще може да възнамерява и да подхваща съответни стъпки към реализиране на още по-високи стандарти за адекватност, акуратност, навременност, досегаемост, изясненост.

Резултатите от изследването ще бъдат оповестени на интернет страницата на Национален осигурителен институт в систематизиран тип. Анонимността на участниците и конфиденциалността на отговорите са изцяло обезпечени.

Анкетната форма можете да намерите ТУК. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР