Стартира официалният сайт по проект „Безопасна мрежа за Бургаските езера”

...
Стартира официалният сайт по проект „Безопасна мрежа за Бургаските езера”
Коментари Харесай

Стартира сайт „Безопасна мрежа за Бургаските езера” на ЕVN България и Българското дружество за защита на птиците

Стартира формалният уебсайт по план „ Безопасна мрежа за Бургаските езера” (LIFE Safe Grid for Burgas). Проектът се осъществя от Електроразпределение Юг (част от EVN) и Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и е финансиран по стратегия LIFE на Европейски Съюз.

Сайтът е разполагаем на български и британски език, елементарен и подсъзнателен за работа и предлага разнообразна информация и фотоси. Той съдържа информация за плана и организациите, които го реализират; елементи за плануваните механически действия по електроразпределителната мрежа; детайлности за стратегия LIFE на Европейския съюз; информация за застрашените типове птици и изгоди за запазване природата и биоразнообразието в района на Бургаските езера след привършване на проекта; настоящи вести за неговата реализация.

Стартът на план „ Безопасна мрежа за Бургаските езера” (LIFE Safe Grid for Burgas) бе даден на 1 октомври 2021 година и обгръща региона на влажните зони към Бургас - Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро, които се намират на един от двата съществени прелетни пътя на птиците в Европа - Via Pontica и са част от мрежата НАТУРА 2000 в България.

Целта на плана е запазване на птиците посредством понижаване на смъртността в резултат на контакт с елементи от електроразпределителната мрежа и възстановяване на качеството на електроснабдяване в обитаемоте места в региона на Бургаските езера, в които през месеците с миграция на птиците се записват разстройства в електрозахранването. Планираният период за осъществяване на всички действия е до 2026 година

Проектът „ Безопасна мрежа за Бургаските езера” е на обща стойност 5,5 милиона евро, като 75% от средствата са от стратегия LIFE на Европейски Съюз, а 25% - съфинансиране от Електроразпределение Юг.

В рамките на дейностите Електроразпределение Юг възнамерява огромни действия за обезопасяване на електроразпределителната мрежа:

- Подземно полагане (кабелиране) на 52 км въздушни електропроводи 20 kV (средно напрежение), което изцяло отстранява рисковете за дивите птици

- Обезопасяване (чрез защитни изолации) на изолации на 2000 стълба от електроразпределителната мрежа

- Монтаж на 2000 броя дивертори (светлоотразителни маркери) по въздушните електропроводи. Чрез тях се понижава вероятността летящи птици да се сблъскат с въздушните проводници.

- Изграждане на 18 трафопоста и една основна станция.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР