Стартира национална програма с бюджет 1 милион лева“Имаме нужда от

...
Стартира национална програма с бюджет 1 милион лева“Имаме нужда от
Коментари Харесай

ИТ бизнесът ще обучава ученици и учители

Стартира национална стратегия с бюджет 1 милион лв.

“Имаме потребност от по-добре готови учители и от разширение на просветителната среда на учениците ”, уточни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев (снимка: БАИТ)

ИТ компании ще образоват възпитаници и учители в границите на Националната стратегия „ ИТ бизнесът преподава ”, стана ясно през днешния ден на инфо ден в Техномеджикленд с присъединяване на представители на 23 компании и над 50 учебни заведения.

Новата национална стратегия цели по-силно взаимоотношение сред ИТ бизнеса и междинните учебни заведения. „ Имаме потребност от по-добре готови учители и от разширение на просветителната среда на учениците ”, уточни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

За учениците, които се образоват в региона на осведомителните технологии, е извънредно значимо да имат непосредствена връзка с ИТ бранша, добави министърът. С програмата за първи път се вкарва терминът помощник-учител, уточни Огнян Траянов, ръководител на УС на Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ).

„ Другият напредничав миг е, че предлагаме опция учителите да посетят курсове за актуализация на техните познания в някои нови технологии, тъй като колкото и да са добре готови, ИТ се развиват с такава експедитивност, че би трябвало да има такава опция към тях. И най-важното, да дадем една практическа устременост на образованието ”, сподели Траянов.
още по тематиката
Той се надява програмата да обхване в бъдеще от ден на ден образователни заведения, тъй като даже и да не станат експерти по осведомителни технологии, всички деца би трябвало да добият базови пълномощия, защото, без значение по какъв път ще поемат, ще употребяват осведомителни технологии.

МОН и бизнесът работят дружно в последните години, уточни Ивайло Славов от Българската аутсорсинг асоциация (БАА). „ Намираме се в цифрова гражданска война и би трябвало да създадем всичко допустимо като общество да дадем опция на децата от ранна възраст да работят по тези тематики ”, съобщи той.

По думите на Стамен Кочков от БАСКОМ, бизнесът има доста въодушевени и професионални презентатори, които биха могли да задържат интереса на учениците.

Програмата на МОН в партньорство с БАИТ, БАСКОМ и БАА е по концепция на Огнян Траянов. „ ИТ бизнесът преподава ” започва от тази образователна година и включва три модула. Предвижда се представители на софтуерни компании да провеждат семинари за учениците от 1-ви до 10-ти клас.

Също по този начин представители на ИТ бизнеса ще преподават взаимно с учителите в клас и учителите ще получат опция за надграждане на знанията си посредством стаж и присъединяване в планове на ИТ компании.

Националната стратегия „ ИТ бизнесът преподава ” е с бюджет 1 милион лв., като бенефициенти по нея са учебните заведения, присъединили се в програмата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР