Стартира национална програма с бюджет 1 милион лева“Имаме нужда от

Стартира национална програма с бюджет 1 милион лева“Имаме нужда от ...

ИТ бизнесът ще обучава ученици и учители.


Стартира национална програма с бюджет 1 милион лева

“Имаме нужда от по-добре подготвени учители и от разширяване на образователната среда на учениците”, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев (снимка: БАИТ)

ИТ компании ще обучават ученици и учители в рамките на Националната програма „ИТ бизнесът преподава”, стана ясно днес на инфо ден в Техномеджикленд с участието на представители на 23 фирми и над 50 училища.

Новата национална програма цели по-силно взаимодействие между ИТ бизнеса и средните училища. „Имаме нужда от по-добре подготвени учители и от разширяване на образователната среда на учениците”, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

За учениците, които се обучават в областта на информационните технологии, е изключително важно да имат непосредствена връзка с ИТ сектора, допълни министърът. С програмата за първи път се въвежда терминът помощник-учител, посочи Огнян Траянов, председател на УС на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

„Другият прогресивен момент е, че предлагаме възможност учителите да посетят курсове за актуализация на техните знания в някои нови технологии, защото колкото и да са добре подготвени, ИТ се развиват с такава бързина, че трябва да има такава възможност към тях. И най-важното, да дадем една практическа насоченост на образованието”, каза Траянов.
още по темата
Той се надява програмата да обхване в бъдеще все повече учебни заведения, защото дори и да не станат специалисти по информационни технологии, всички деца трябва да добият базови компетенции, тъй като, независимо по какъв път ще поемат, ще ползват информационни технологии.

МОН и бизнесът работят заедно в последните години, посочи Ивайло Славов от Българската аутсорсинг асоциация (БАА). „Намираме се в дигитална революция и трябва да направим всичко възможно като общество да дадем възможност на децата от ранна възраст да работят по тези теми”, заяви той.

По думите на Стамен Кочков от БАСКОМ, бизнесът има много вдъхновени и професионални презентатори, които биха могли да задържат интереса на учениците.

Програмата на МОН в партньорство с БАИТ, БАСКОМ и БАА е по идея на Огнян Траянов. „ИТ бизнесът преподава” стартира от тази учебна година и включва три модула. Предвижда се представители на технологични фирми да организират семинари за учениците от 1-ви до 10-ти клас.

Също така представители на ИТ бизнеса ще преподават съвместно с учителите в клас и учителите ще получат възможност за надграждане на знанията си чрез стаж и участие в проекти на ИТ фирми.

Националната програма „ИТ бизнесът преподава” е с бюджет 1 милион лева, като бенефициенти по нея са училищата, включили се в програмата.

Източник: technews.bg