Стартира кампания за популяризиране на оказването на първа помощ при

...
Стартира кампания за популяризиране на оказването на първа помощ при
Коментари Харесай

Организации искат обучения за реакция при сърдечен арест


Стартира акция за разпространение на оказването на първа помощ при сърдечен арест.

Целта на акцията е да се доближи и до медицинските експерти и студентите по медицина, до хората без значение от тяхната специалност и обществен статус, с цел да може да се избави човешки живот.

"Инициативата стартира с декларация на Европейския парламент, в която Екологичен потенциал приканва страните членки да организират седмица на информираността за сърдечния арест и по тази причина какъв брой е значима намесата на човек до идването на кола за спешна помощ, разгласи ръководителят на фондация "Първите три минути " Марияна Манушева.

В Европа самодейността е почнала през 2015 г, а през 2016 и 2017 година у нас са извършени образования на публични места.

Според нея това би трябвало да стане всеобщо, с цел да може и акцията да се популяризира.

В рамките на акцията през днешния ден са планувани образования в два търговски центъра.

"Стартираме полемика по отношение на това може ли всеки човек да избави живот и какъв би бил неговия принос до идването медицински екип ", посочи Манушева.

Според лекар Десислава Кателиева, ръководител на НАРСМП, член на EuSEM, в България не може да се похвалим с повече от 7% избавени животи в отвън болнични условия.

"Това прави към 200 избавени живота ", разясни тя.

По думите ѝ колкото по-рано се прави първата дефибрилация, толкоз по-големи са възможностите на пациента за оцеляване.

Тя уточни, че още през 2005 година в Дания са въвели образование на децата за оказване на първа помощ.

Кателиева акцентира, че на никое място по света незабавните екипи не идват по-рано от 6-12 минута от постъпване на повикването, което за доста от пациентите със сърдечен арест е съдбовно.

Професор Иво Петров от Национален съветник по кардиология пък уточни, че навременното оказване на помощ е най-много до 8 минути.

Според него главната причина за изоставането на България е въпросът за финансиране и съответни нормативни актове.

Петров уточни, че даже в Куба, Египет и Тунис към този момент имат външни дефибрилатори.

Професорът е безапелационен, че слагането на такива дефибрилатори е ангажимент напълно на страната.

По данни от предходно изследване той разясни, че при закупуването на повече от 100 апарата, цената е сред 1500 и 2000 евро.

"Последните проучвания демонстрират, че вероятността очевидец да навреди, правейки сърдечен масаж, е 10 пъти по-малка, в сравнение с да му помогне ", акцентира проф. Миланов от Национален съветник по незабавна медицина и ръководител на БДСМ.

По думите му с автоматизираните външни дефибрилатори даже и неспециалист може да окаже неспецилизирана помощ.

Деница Боромова от Българския юношески червен кръст съобщи, че главната цел в БЧК е предварителна защита, информация и образование най-много измежду децата.

"За предходната година младежкият червен кръст е достигнал до повече от 35 000 души, а през образование са минали повече от 3000 младежи ", посочи тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР