Стартира кампания за набиране на проекти, които ще се финансират

...
Стартира кампания за набиране на проекти, които ще се финансират
Коментари Харесай

Стартира кампания за набиране на проекти по „Красива България” за 2019 г.

Стартира акция за набиране на планове, които ще се финансират през 2019 година по план „ Красива България” на Министерството на труда и обществената политика. През идната година по самодейността ще се поддържат оферти за възстановяване на публичната среда в обитаемоте места, обществената инфраструктура и обществените услуги от резидентен вид. Това оповестиха от пресцентъра на общественото ведомство.

Допустимите претенденти са общини, регионални шефове, държавни институции, контролни органи. Документи могат да се подават от през днешния ден до 18 януари 2019 година

Мерките, по които може да се кандидатства са три:

Мярка М01 „ Подобряване на публичната среда в обитаемоте места” е ориентирана към подкрепяне развиването на устойчива, обвързвана и налична социална среда. Допустими претенденти по мярката са общините и регионалните шефове, държавните институции и контролните органи, които са притежатели на обектите, включени в плановите оферти. По мярка М01 се позволяват планови оферти, които плануват строително-монтажни/ремонтни работи в здания за публично обслужване в региона на администрацията, културата и изкуствата, спорта и обществения туризъм, както и в прилежащи външни пространства на постройките, само че в границите на съответните урегулирани поземлени парцели.

Мярка М02 „ Подобряване на обществената инфраструктура” цели обезпечаване на подобаваща и рентабилна просветителна и здравна инфраструктура и оптимизация и рационализация на обществената инфраструктура, предоставяща услуги от неризедентен вид. Допустими претенденти са общините и държавните институции, които са притежатели на обектите, включени в плановите оферти. По мярка М02 се позволяват планови оферти, които плануват строително-монтажни/ремонтни работи в здания за публично обслужване в региона на образованието и науката, опазването на здравето и даването на обществени услуги от нерезидентен вид, както и в прилежащи външни пространства на постройките, само че в границите на съответните урегулирани поземлени парцели.

Мярка М02-01 „ Подобряване на обществените услуги от резидентен тип” е ориентирана към възстановяване на изискванията на живот на групи в неравностойно състояние посредством възобновяване или основаване на подобаваща и ефикасна обществена инфраструктура за даване на обществени услуги в общността от резидентен вид, които заменят институционалната грижа. Допустими претенденти са общините, които са притежатели на обектите, включени в плановите оферти. По мярка М02-01 се позволяват строително-монтажни/ремонтни работи в съществуващи здания или независими обекти в тях, или ново строителство, за даване на обществени услуги от резидентен вид. По мярката не се позволяват обекти със статут на недвижима културна полезност.

И по трите ограничения ще се финансират планове с бюджет сред 60 000 и 400 000 лева с Данък добавена стойност.

По ограничения М01 и М02 по „ Красива България” ще се отпускат най-вече 120 000 лева с Данък добавена стойност за планово предложение. Съфинансирането от претендента би трябвало да е минимум 50% от общия бюджет.

По мярка М02-01 оптималната сума, която ще се отпуска по „ Красива България” ще е 180 000 лева с Данък добавена стойност на план. Кандидатите ще би трябвало да обезпечат минимум 30% от общия бюджет.

През 2018 година по плана се финансира обновяването и ремонтът на 61 общински здания с общ бюджет 10,6 млн. лева От тях 5 млн. лева са обезпечени по „ Красива България”, а останалите 5,6 млн. лева – от бенефициентите. При осъществяването на обектите е обезпечена претовареност на 840 души, от които 336 са били безработни преди този момент, а посредством използване на мярка М03 „ Професионално образование за придобиване на квалификация” са подготвени 280 безработни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР