Стартира изплащането на обезщетенията за евтанизираните животни в две от

...
Стартира изплащането на обезщетенията за евтанизираните животни в две от
Коментари Харесай

Румен Порожанов разкри готов ли е да подаде оставка


Стартира изплащането на компенсациите за евтанизираните животни в две от обитаемоте места, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов в утринния блок на Нова телевизия.

Той изясни в детайли по какъв начин ще се пресмята какъв брой ще бъде компенсацията за едно животно и от какво зависи сумата, която ще получи даден собственик. Обезщетенията са изцяло съответни, безапелационен е Порожанов.

"Прекалкулирахме цените, тъй като първичните бяха направени при по-ниска статистическа база. Калкулирахме и други разноски, тъй че да има съответно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен надзор е над 300 лева Малко над 200 лева ще бъде междинната цена за останалите”, изясни Порожанов. „ Методиката за пресмятане и застраховане включва разноските, свързани с унищоженото животно, и тези, свързани с пазарната му стойност. Ще ангажираме компания, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни”, добави той.

„ Има и спомагателни обезщетения. За животните, които са на обор, само че не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лева Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, с цел да може да стане 40 лева На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно събитие, стопаните ще могат да получат и спомагателната огромна дотация, която е сред 56 и 83 лева И несъмнено има и преходната национална помощ, която е в границите на 40-50 лева.”, посочи министър Порожанов.

Той призна, че има липса на връзка със притежателите на убитите животни.

Българските животновъди ще дарят животни на тези хора от регионите в Странджанско, заяви министърът.

На въпрос по какъв начин е влезнала заболяването в България, Румен Порожанов отговори, че му е мъчно да каже по какъв начин може да е станало това, само че разясни, че цялото скупчване на хора през уикенда в инфектираните места носи риск, че заболяването може да бъде разнесена.

„ Оставките в държавното управление не е някаква тематика ", съобщи той. „ Премиерът като щракне с пръст, ще си я подадем. Аз съм в кабинета, с цел да работя “, сподели още министър Порожанов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР