Стартира дейността на работната група, създадена със Заповед на министъра

...
Стартира дейността на работната група, създадена със Заповед на министъра
Коментари Харесай

Предвиждат по-строг контрол на пръсканията по въздух заради пчелите

Стартира активността на работната група, основана със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева за смяна Наредбата за опазването на пчелите, оповестиха от БАБХ.

На комисията е даден тримесечен период да изготви проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13/2016 година за мерките за запазване на пчелите и пчелните фамилии от отравяне и методите на осъществяване на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни действия.

Водеща в активността на работната група е Българска организация по сигурност на храните, като в работата й са включени и специалисти от МЗХГ, както и представители на браншови организации на пчеларите, които са членове на Консултативния съвет по пчеларство. Те имат ангажимент, от своя страна, да съгласуват предложенията за решения с останалите организации, членове на консултативния съвет.

На първото съвещание бяха сложени на разискване съответни текстове от проектонаредбата, свързани с въздушното отнасяне на посеви с инсектициди и други препарати за растителна отбрана. Бяха обсъждани вероятните часови зони денем, в които да се прави отнасяне от въздуха, тъй че да не се повлияе отрицателно на пчелите.

На съвещанието се сложиха и въпроси, свързани с взимането на проби за доказване подмор на пчели при подозрение за повлияване вследствие от нерегламентирана приложимост на артикули за растителна отбрана.

Специален акцент в дебатите беше методът на информиране за идни пръскания, тъй че да се направи допустима бързата и правилна връзка сред стопаните, които правят напръскване на посеви и притежателите на пчелни фамилии.

Общо беше мнението на участниците, че каквито и промени да се подхващат и във връзка с часовите пояси на напръскване и на метода на информиране, ще е належащо прецизно съблюдаване на разпоредбите, с цел да има ефикасен разговор сред страните.

Беше посочено още, че ще се прави цялостен надзор на пръсканията по въздух, както и че ще се плануват обучения на всички регионални структури за по-добър предпазен надзор във връзка с уведомяването за напръскване и самото му осъществяване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР