Стартира дарителска кампания „SOS Българска Роза“, която има за цел

...
Стартира дарителска кампания „SOS Българска Роза“, която има за цел
Коментари Харесай

Започва кампания за спасяване на розопроизводителите

Стартира дарителска акция „ SOS Българска Роза “, която има за цел да стабилизира положението на производителите на маслодайна българска роза, като подкрепи дребните фамилни бизнеси от Клисура, Стрелча и Средногорието, които пострадаха най-силно от рецесията с невиждано ниските изкупни цени на продукцията си. Инициатор е Сдружение „ Българска розова котловина “ и цели да събере 190 000 лв. до края на годината, с които да компенсира негативната разлика сред изкупната цена на маслодайната роза през 2021 и разноските на производителите.

Годината е следващата тежка за розопроизводителите в България поради ниските изкупни цени, които тази година доближиха 1.50 лева за кг розов цвят, при себестойност към 2 лв.. В Стрелча, да вземем за пример, от 300 регистрирани аграрни производители, едвам 150 са работили през 2021 година по данни на локалната земеделска работа.

„ Държавата отпусна средства през август за подкрепяне на розопреработвателите, от които действително ще се облагодетелстват притежателите на 2-3 крупни дестилерии.”

Това разяснява Владимир Стоянов – ръководител на съдружие „ Българска розова котловина “ и розопреработвател от с. Буново, откакто през август стана ясно, че фонд „ Земеделие “ ще разпредели 3 млн. лв., отпуснати от Европейска комисия, за подкрепяне на розоварните. Според него, няма гаранция, че през идващия сезон дестилериите, които ще получат средствата в този момент, ще купуват от дребните производители на цени, които да обезпечат резистентност на сектора.

Относно дотацията от два милиона, която фондът разгласи в поддръжка на розопроизводителите по-рано тази седмица, той съобщи: “Държавата ще подарява средства на стопани, които не са работили тази година. Това е несъответстващо харчене на парите на данъкоплатеца и в допълнение ще дестабилизира дребните производители, които се трудиха на загуба напролет. Те са гръбнака на българското розопроизводство и най-голяма потребност от помощ сега имат точно те. Без тях целият отрасъл е жертван да загине. Ние ще помогнем на тях. “

Средствата, събрани " SOS Българска Роза " подкрепят аграрни производители, които през 2021 година са записали продажби на розов цвят на цени под себестойността от 2 лв.. Сдружение „ Българска розова долина” разпределя помощта по одобрени описи, като контролът се прави от кметовете на обитаемоте места и локалната работа „ Земеделие”, както и от Контролния съвет на сдружението. В акцията към този момент се включиха общините Стрелча, Антон и Чавдар, като уредниците чакат поддръжка от всички общини в Средногорието.

“Производството на маслодайна роза е не просто един от изконните български аграрни сектори, той е част от позитивната визия на света за България и част от нейния бранд. Трябва да помогнем! “

„ SOS Българска Роза “ събира средства от целеви дарения и от 100% от приходите от продажба на артикули от българска роза – мицеларна вода и дезинфектанти за ръце, които могат да бъдат закупени на специфични за задачата щандове, а към този момент са желан подарък за чиновниците на редица обществено ангажирани компании.

Сметка за дарения:

Сдружение „ Българска розова котловина “

BG37UNCR70001524478370

Основание: SOS Българска Роза

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР