Стартът на силно очакваната схема за безвъзмездна помощ за пострадалите

...
Стартът на силно очакваната схема за безвъзмездна помощ за пострадалите
Коментари Харесай

Утре пускат спрените грантове от 10 000 лв. за малките фирми

Стартът на мощно предстоящата скица за безплатна помощ за потърпевшите от коноракризата дребни и микрофирми е разгласен за четвъртък, 14 май. Това излиза наяве от известие на Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", откакто оповестеният преди този момент начален период за кандидатстване - 11 май, изненадващо бе анулиран.  

В понеделник през целия ден претендентите се чудеха за какво не могат да подадат поръчките си онлайн на уеб страницата на Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН). Едва в късния следобяд от ръководещия орган на програмата реагираха, като дадоха много неразбираемо пояснение, че все още се очаквала Европейската комисия да утвърди процедурата, след инспекция дали тя подхожда на разпоредбите за държавна помощ. Вероятно за тези три дни Брюксел е дал карт бланш на схемата, рекламирана мощно от държавното управление като финансова помощ на закъсалите бизнесмени, която няма да се връща. Заедно със схемата " 60/40 " към този момент това са единствените безплатни средства, които се дават на бизнеса, с цел да се справи с последствията от ковид.

Грантовете са от 3000 до 10 000 лева, а общият бюджет е 173 млн. лева, осигурени след преструктуриране на други схеми от Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ". Помощта е предназначена за дребни и микропредприятия, регистрирали минимум 20% спад на оборота през този април по отношение на април 2019 година Размерът на грантовете не би трябвало да надвишава 10% от оборота на компанията за 2019 година От компаниите не се изисква да обезпечат самофинансиране.

Процедурата ще бъде задействана в ИСУН 2020 и плановите оферти ще могат да се подават от 10:00 часа на 14 май.  Крайният период   за подаване на планови оферти е   16:30 часа на 15 юни 2020 година

Така фирмите имат 30 дни период да аплайват за безвъзмездната помощ. Това ще става напълно по електронен метод. Класирането ще става по реда на постъпване на поръчките и до привършване на финансовия запас на програмата.

Заради големия интерес се чака помощта да бъде изчерпана надалеч преди крайния период - 15 юни. Очакванията са да се възползват към 30 000 дребни компании.

Редица условия обаче мощно стесняват достъпа на дребните бизнесмени до безвъзмездната помощ. Така да вземем за пример от помощта са лишени всички дребни и микрофирми, чийто оборот за предходната година е под 30 000 лева От тази помощ са лишени и дребните бизнесмени от близо 150 селски общини, тъй като изискванията на схемата са такива, че изключват обитаемоте места, които се подкрепят от Програмата за развиване на селските региони. По този мотив кметовете от сдружението на общините желаеха преправка на изискванията и включването на дребните бизнесмени от селските региони.

По процедурата са възможни следните типове разноски:

Разходи за закупуване на първични материали, материали и консумативи;

- Разходи за външни услуги (вкл. режийни разходи);

- Разходи за личен състав (вкл. разноски за хонорари и разноски за осигурителни и здравни вноски за сметка на работодателя).

Указанията за попълване на формуляра за кандидатстване са приложени към пакета документи за кандидатстване по процедурата, а видеоразяснение може да бъде открито на следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=wqXdlANA11g&feature=youtu.be

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР