Стартът на поетапната либерализация на пазара на електроенергия за домакинствата

...
Стартът на поетапната либерализация на пазара на електроенергия за домакинствата
Коментари Харесай

Омбудсманът: Опасно е да се бърза с освобождаване на цените на тока за бита

Стартът на поетапната либерализация на пазара на електрическа енергия за семействата от 1 януари 2024 година, т.е. по средата на отоплителния сезон, е припрян и недомислен.  Има действителна заплаха правата на жителите да останат незащитени. 

Това разгласи омбудсманът Диана Ковачева във връзка измененията в Закона за енергетиката, които енергийното министерство разгласява в края на юли за публично разискване. Според тези промени контролираните цени на тока за битовите консуматори ще бъдат отстранени от 1 януари 2026 година Домакинствата ще купуват ток на свободния пазар, което неизбежно ще докара до по-големи разноски, защото сега цените се задържат ниски от КЕВР под себестойността на тока. Предвижда се уязвимите аботани, които ще са затруднени да си заплащат сметките за ток, да получават финансови помощи по специфична стратегия, създадена от общественото министерство.

Първа стъпка от проекта за либерализация е до края на 2023 година да отпадне функционалността на " Национална електрическа компания " (НЕК) като публичен снабдител. В момента НЕК е задължен да купува от производителите на електрическа енергия квоти за контролирания пазар. Ролята на НЕК ще бъде сменена от търговци и на ток, с които семействата ще би трябвало да подписват най-малко едногодишни контракти. До началото на 2026 година тези търговци ще получават обезщетения за разноските им за купуваната електрическа енергия, в случай че цената й надвишава контролираната цена, по която продава.

„ Смятам избраната дата 1 януари 2024 година за прибързана и недомислена, защото може да докара до непредвидими обстановки преди излизането на битовите клиенти на свободния пазар. Предвидената поетапност към либерализация на пазара на електрическа сила не трябва да стартира по средата на зимния интервал, без нормативна уредба за въвеждане на механизъм за даване на финансова поддръжка на семействата, които са в състояние на енергийна беднотия “, написа омбудсманът. 

Според Ковачева, в случай че се приключи активността на НЕК като публичен снабдител от 1 януари 2024 година, както планува планът, " може да се окаже, че стотици хиляди семейства, които се отопляват на ток, няма да могат да си заплащат в период отговорностите, което е регистрирано като опция в оценката за влияние ".

На последващо място омбудсманът изрично възразява против фиксирането на най-малък период от една година, в който жителите са длъжни да подпишат контракт с определения търговец на ток.  „ Този период е в интерес на търговците на електрическа сила, само че не и на битовите клиенти, а също се явява спънка за промяна на доставчика и за конкуренцията на пазара “, акцентира публичният бранител.

Друг минус на плана е, че планува критериите, изискванията и редът за определянето на статут на домакинство в състояние на енергийна беднотия и на уязвим клиент за доставяне с електрическа сила да бъдат избрани в саредба, призната от Министерски съвет, за което обаче няма избран период.

„ Недопустимо е правенето на тази Наредба да се измества неразбираемо по кое време в бъдещето “, показва Диана Ковачева и акцентира, че плануваният шестмесечен период в плана се отнася единствено за настоящите подзаконови нормативни актове, само че не и за новата разпоредба.

Омбудсманът подлага на критика и дефиницията за „ домакинство “, която не отразявала многообразието от благоприятни условия, които животът показва. Като последица жители може да се окажат ощетени от помощи или най-малкото няма да бъде показано действителното им положение, счита Диана Ковачева. Според нея би трябвало да се употребява понятието " всекидневно местожителство ", въведено от правилник на Еврокомисията.

Според публичният бранител не е обезпечено посредством законовите промени правото на битовите консуматори на достъп до точна, настояща и безвъзмездна информация за офертите и инструментите, които  ще се предлагат  на електроенергийния пазар на дребно. Ковачева се афишира и против желанието на битовите клиенти да се начислява такса за преустановяване на контракт и такса при промяна на снабдител. „ Няма съображение за начисляване на такса при преустановяване на срочен контракт с приключване на периода му. Още повече, че в договорите за доставка на електрическа сила следва да бъдат планувани неустойки при неспазване на контрактуваните условия “, написа Ковачева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР