Стартъпът Luminous Computing, получил $9 милиона от различни инвеститори, включително

...
Стартъпът Luminous Computing, получил $9 милиона от различни инвеститори, включително
Коментари Харесай

Бил Гейтс инвестира в развитието на нови оптични процесори за ИИ

Стартъпът Luminous Computing , получил $9 милиона от разнообразни вложители, в това число от Бил Гейтс, има намерение да форсира развиването на изкуствения разсъдък благодарение на основания от експертите на компанията оптичен процесор. Вместо електрони за продан на информацията се употребяват фотони. Той е с три порядъка по-енергийно ефикасен от най-новите ИИ чипове.

Производителите на роботизирани коли и дронове от дълго време се пробват да употребяват в своите устройства все по-големи изчислителни мощности, само че необятно публикуваните през днешния ден процесори не са най-хубавият избор за сходен жанр задания и не обработват данните задоволително бързо.

Тези ограничавания водят до неточности и забавяния, когато се чакат резултатите от да вземем за пример някакви пресмятания. Но следствията са доста по-сериозни, когато става дума за самостоятелно ръководство на коли. Ситуацията се утежнява – съгласно OpenAI, изчислителната мощ, нужна за обучаването на най-големите ИИ модели се удвоява на всеки 3,5 месеца.

Прототипът на оптичен процесор, показан от Luminous Computing е с три порядъка по-бърз и от най-новите чипове, употребявани за работата на логаритмите с детайли на изкуствен интелект.

Luminous Computing ще би трябвало да реши редица проблеми. Например, да измисли дейно ръководство на многочислени оптични устройства. Ще се наложи потреблението на напълно ново съоръжение – лазери и оптични модулатори от нов вид. Но Гейтс и другите вложители имат вяра, че компанията може да преодолее тези усложнения.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР