Стъртъп от Калифорния изобрети най-големия компютърен чип в света. Компанията

...
Стъртъп от Калифорния изобрети най-големия компютърен чип в света. Компанията
Коментари Харесай

Стартираща компания създаде най-големия компютърен чип в света

Стъртъп от Калифорния изобрети най-големия компютърен чип в света. Компанията Cerebras Systems назова продукта си The Wafer Scale Engine. Той е малко по-голям от общоприет iPad. Според производителя чипът може да ръководи комплицирани системи за изкуствен интелект, от такива, употребявани в самостоятелни коли до софтуери за наблюдаване.

Според специалист обаче технологията има и доста огромен минус. Тя ще се окаже неприложима в доста центрове за данни, написа BBC.

Защо технологията е значима?

През годините компютърните чипове еволюираха, като ставаха по-малки и по-бързи. Повечето от тях нормално се създават върху силиконова платка, а след това тя се разрязва, с цел да може те да се отделят един от различен.

Компютърният чип на Cerebras обаче има 400 000 ядра и всички са свързани между тях с високоскоростни връзки. Разработчиците са декларирали, че Wafer Scale Engine ще понижи времето, което е належащо за обработка на комплицирани данни от месеци на минути.

" Намаляването на времето за образование отстранява едно съществено затруднение за напредъка на цялата промишленост ", декларират основателите на чипа.

Въпреки че Cerebras e почнала да доставя чипа на дребен брой клиенти, компанията към момента не е разкрила цената му.

Какви са минусите?

Въпреки бързината, с която чипът обработва информация, съгласно експерти той ще коства много скъпо. Те предизвестяват, че когато стартират да работят с толкоз огромни чипове, фирмите имат потребност и от инфраструктура, която да ги поддържа. Именно заради тези аргументи той остава най-подходящ да зарежда системи, свързани с изкуствения разсъдък, където сега се влагат доста пари.

Това ли първият чип за ръководство на изкуствен интелект?

Celebras даже не се приближава до първата, компания, която е създала чип за ИИ. През 2016 година Гугъл сътвори TPU чипове, с цел да зарежда приложението си за превеждане. Сега компанията, благосъстоятелност на Alphabet, продава технологията на трети страни.

На идната година китайският производител на мобилни телефони Huawei усъвършенства чиповете Karin, които компанията употребява в своите смарт телефони за калкулации на комплицирани математически интервенции.

Още през началото на 80-е години на 20-и век американската компания Trilogy e получила стотици милиони долари, с цел да сътвори личен компютърен чип. Процесорите обаче не са били задоволително мощни и са загрявали извънредно бързо. По още ред аргументи компанията се отхвърля от желанието си да сътвори компютърен чип.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР