Старт на нова, разширена програма за закупуване на финансови активи

...
Старт на нова, разширена програма за закупуване на финансови активи
Коментари Харесай

Европейската централна банка вкарва 700 милиарда евро за спасяването на икономиката на ЕС

Старт на нова, разширена стратегия за закупуване на финансови активи в опит да успокои финансовите пазари, дава Европейската централнна банка. Тя ще работи до момента в който управляващите в обособените страни на остарелия континент се борят против опустошенията, които епидемията от ковид нанася върху стопанската система, съобщи Стандарт.

На незабавно съвещание в късните часове на сряда ЕЦБ реши, че ще закупи до края на актуалната година държавни и частни облигации, както и търговски скъпи бумаги на обща стойност до 750 милиарда евро. Новата стратегия за " количествени удобства " ще бъде известна като Спешна пандемична стратегия за покупки (PEPP).

Централната банка означи, че е решила " да стартира нова стратегия за краткотрайно изкупуване на скъпи бумаги от частния и обществения бранш, с цел да се опълчи на сериозните опасности за механизма на трансмисия на паричната политика, провеждана от ЕЦБ, и на рисковете за икономическите вероятности пред еврозоната, подбудени от експлоадирането и ескалиращото разпространяване на ковид Covid-19 ".

ЕЦБ добави, че покупките по новата програмата ще се правят до края на 2020 година и ще включват всички категории активи, отговарящи на условията на съществуващата стратегия за закупуване на активи (APP), известна като " количествени удобства ".

Извънредното решение на ЕЦБ следва подхванатите незабавни дейности от Федералния запас на Съединени американски щати, като световните централни банкери се пробват да лимитират сривовете на финансовите пазари, които рискува да допринесат за по-нататъшно разрушение на международната стопанска система и в опит да смекчат внезапния спад на бизнес интензивността.

Тъй като огромна част от Европа е блокиран на фона на епидемията от ковид, икономическата интензивност съвсем спря, а трусовете на финансовите пазари в последна сметка предвещават дълбока криза, равна на тази през международната финансова рецесия от 2008 година

Под натиска да предприеме дейности за понижаване на разноските по заемите на длъжниците от страните, наранени съществено от вирусната пандемия като Италия, ЕЦБ започва нова, профилирана скица за изкупуване на облигации, което ще усили плануваните за тази година покупки до огромните 1,1 трлн. евро. Новите покупки в размер на 750 милиарда евро се правят оценка на 6% от Брутният вътрешен продукт на еврозоната.

" Извънредните времена изискват изключителни дейности ", съобщи шефът на ЕЦБ Кристин Лагард. " Няма предели за нашата ангажираност към еврото. Решени сме да използваме цялостния капацитет на нашите финансови принадлежности в границите на мандата ни ".

Покупките на облигации ще продължат, до момента в който " спешната фаза " на епидемията от ковид не завърши, акцентира ЕЦБ и добави, че за пръв път ще бъдат допускани и покупките на нефинансови търговски скъпи бумаги.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР