Старт на 48-ото Народно събрание. Първият звънец на новия парламент

...
Старт на 48-ото Народно събрание. Първият звънец на новия парламент
Коментари Харесай

Първи звънец за 48-ото Народно събрание

Старт на 48-ото Народно заседание. Първият звънец на новия парламент ще удари най-възрастният народен представител, а този път той е Вежди Рашидов.

На влзиане представители от разнообразни партии разясниха упованията си за новия парламентарен сезон.

" Разумът да работи още от първия ден и да имаме едно държавно управление, което да мисли за развиването на България. Много държавни управления и парламенти са минали. Смятам, че в днешния ден ще се избере ръководител на Народно събрание и оттук насетне гласоподавателите ще са спокойни. Не може да се направи последваща крачка без да се направи първата ", съобщи Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

От своя страна от Българска социалистическа партия бяха сбити. " Виждаме, че проблемите са доста близо пред нас и към този момент са пред нас и нямаме време за разпъване на празни приказки. Нека да пристигна третият мандат при нас и ще видите по какъв начин ще действаме ", уточни Георги Свиленски.

Евгени Будинов от ГЕРБ пък счита, че би трябвало както е било постоянно досега, първата политическа мощ да излъчи ръководител на Народно събрание. " Ще забележим декларациите на другите парламентарни групи и се надявам да има повече разсъдък. В последна сметка тук сме се събрали, с цел да работим ", сподели той.

Александър Дунчев от Политическа партия показа, че 30 години хората не са знаели кой ги ръководи. " Те носеха маски. Една от моите задания е да смъквам маските на тези, които лъжат хората ", уточни той.

Народните представители ще положат клетва: „ Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се. ". След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Очаква се президентът Румен Радев да направи послание към народа и Народното събрание. По традиция на първото съвещание на новоизбрания парламент изказвания вършат представители на показаните в Народното събрание партии и обединения. След това се планува да бъде определен ръководител на 48-ото Народно заседание. Председателят ще поеме управлението на съвещанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на Народното събрание.

На първото съвещание на 48-ото Народно заседание ще участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният министър председател Гълъб Донев и членовете на служебното държавно управление. Поканени са представители на Конституционния съд, на правосъдната власт, на разнообразни държавни институции, на дипломатическия корпус и на записаните в страната вероизповедания. Към предходните президенти и ръководители на Народното събрание също са отправени предложения да бъдат посетители на първото съвещание.

Интригата ще се заплете още в първите минути, тъй като депутатите би трябвало да изберат ръководител на Народното събрание сред четири кандидатури за поста.

В идващите дни се чака да стартират и диалозите за сформиране на държавно управление. Контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС, водят Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Те ще търсят допирни точки сред партиите в Народното събрание. На диалози са поканени всички парламентарно показани партии като се изключи „ Възраждане ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР