Старши-треньорът на ЦСКА - Стамен Белчев остава здраво стъпил на

...
Старши-треньорът на ЦСКА - Стамен Белчев остава здраво стъпил на
Коментари Харесай

Белчев: Всеки разговор с Мъри Стоилов е много полезен, той е най-близкият ми приятел във футбола

Старши-треньорът на ЦСКА - Стамен Белчев остава крепко стъпил на земята и не се подвежда по еуфорията измежду " алената " общественост след поредицата от победи и първото място във краткотрайното класиране на шампионата.

Белчев се надява, че тимът ще усъвършенства резултатите си, а всички футболисти ще израстват самостоятелно. Ето какво показа експертът пред сътрудниците от " Тема Спорт ".

Г-н Белчев, ЦСКА оглави класирането след седмия кръг, по какъв начин ще го задържите до края на сезона?

- Има да се изиграе още един мач, преди да стане ясно дали сме първи за момента (б.а. - Левски - Лудргорец на 6 септември). Каквото зависи от нас - ще го създадем, с цел да сме първи в края на сезона и да спечелим купата и купата.

С какво превъзхождате съперниците и върху кои съставни елементи сте се фокусирали, с цел да наваксате закъснение, където има такова?

- Мисля, че не изоставаме от съперниците. Изградихме отличен колектив и разчитаме на поддръжката на почитателите, която усещаме във всички моменти. Работим върху подобряването на доста съставни елементи, измежду които статичните положения - там израстването е очевидно. Останалото ще запазя вътре в щаба и тима.

 Треньорският щаб на ЦСКА похвали Густаво Кулма
На " Армията " прелестно сюрпризирани от преобразения Кулма

Колумбиецът може и да си върне титулярното място

Използвахте паузата в шампионата за инспекцията с Марица, в която пуснахте и новите попълнения. Кога да чакаме Александър Барт и Раул Лое на цялостни обороти?

- Барт е квалифициран, той идва от румънското състезание, което тече сега. Докато Раул е по-назад, само че е умел футболист, с отлична визитка, който ще вдигне равнището.

Идването на Барт, който е състезател с опит и във форма, може ли да се разчита като знак, че се готви произлязъл трансфер на бранител?

- Привличането на Барт е за повдигане на равнището и конкуренцията в центъра на отбраната, тъй като сезонът е дълъг, а ние ще се борим за титли на два фронта. На този стадий имам уверението на управлението, че няма да има изходящи прехвърляния. Разбира се, в оставащите дни от трансферния прозорец (б.а. - до 6 септември) е допустимо да се появи оферта, която не можем да подминем, в случай че е преференциална както за клуба, по този начин и за дадения състезател, който да получи ново поле за развиване. ЦСКА е марка на трансферния пазар в Европа и когато продава, би трябвало в действителност да си заслужава.

 Дора Милева: Рано или късно ще продам марката
Дора Милева: Има съзнателно отсрочване на делото за неплатежоспособност ПФК ЦСКА АД

" Все още няма развиване към жалбите, подадени против разпределението на парите от търга "

След привличането на централен защитник и халф можем ли да приказваме, че до края на трансферния прозорец сте сложили фокус върху централен нападател?

- Разполагаме с положителни нападатели. Имаме Каранга, разчитаме и на Кубемба, който, когато му се даде опция, постоянно се възползва и се показва добре, имаме и Милчо Ангелов. Трансферният прозорец към момента е отворен и в случай че се отдаде опция да вземем състезател, който ще вдигне равнището, управлението ще направи всичко допустимо да го притеглим.

Най-близкото ми футболно другарство е със Станимир Стоилов. Разчитам доста на неговите препоръки.

Томас Нойберт показа неотдавна в изявление за " Тема Спорт ", че футболистите имат 35% физическо израстване по отношение на зимата. Видяхме ли в последните кръгове тавана на физическите благоприятни условия на тима и ще издържите ли в това движение през целия сезон?

- Отборът е доста добре квалифициран и това се вижда в мачовете. Но момчетата имат към момента запас за възстановяване на физическото положение. Работим гладко, не желаеме да избързваме и да форсираме нещата, тъй като това крие други опасности. Действаме по този начин, че във всеки един идващ мач до края на сезона да изглеждаме все по-добре.

 Стамен Белчев трансформира
ЦСКА заиграва с трима в защита?

Наставникът на ЦСКА се чуди какво да прави с Александър Барт

Откакто поехте тима, съвсем всички играчи демонстрираха израстване, изключително очевидно при някои, които към този момент са част от титулярния състав. Има ли на скамейката футболисти, които прогресират и до зимата ще са подготвени за титулярния състав?

- Аз съм извънредно удовлетворен от ежедневните старания и труда, който виждам, че влагат всички момчета. Да, при някои напредъкът е забележим, при други не чак толкоз. Но всички са страхотни футболисти за годините си и е въпрос на доста малко време да доразвият гения си и да създадат крачка напред във физическо, техническо и тактическо отношение.

Имате ли терзания, че изваждането на някой от титулярите, било поради трансфер, било поради травма или наказване, ще докара до неустойчивост на съответния пост и тима като цяло?

- Разчитам на всеки един от играчите ни. Открит човек съм и съм им споделил да имат самообладание, да работят и да чакат своя късмет. Стойчо Атанасов не беше играл много време, само че в мача с Витоша (6:1) се показа добре. Сашо Георгиев замести контузения Недялков в първия кръг и също сподели добра игра на пост, който не е най-привичният за него (ляв бек). В ЦСКА няма място за разпределяне, играчите би трябвало да са подготвени да се потвърдят във всеки един миг, да си слагат високи цели и да ги преследват с всекидневен труд. И в случай че нещо не се получава, да търсят аргументите първо в себе си, а не в треньора. Няма треньор, който да се лиши от квалифициран, окуражен и трудещ се футболист. Те би трябвало да бъдат самокритични, а ние с каквото можем, им оказваме помощ, с цел да израстват.

Как се отрази на тима преместването на подготвителния развой на Панчарево?

- Отрази се ужасно! Виждам по какъв начин играчите идват с въодушевление тук, даже доста преди часа, избран за събиране. Спокойствието и изискванията, които непрестанно се усъвършенстват в Панчарево, ни зареждат. Когато се позволи въпросът със собствеността на базите, тук ще се доизгради едно съвременно оборудване, което ще оказва помощ за развиването на тима.

Какъв е методът ви към тима - някои почитатели подозират, че залагате на мил темперамент в жанр " Димитър Пенев ", други имат вяра, че сте доста непоколебим с футболистите. Къде е истината?

- Стигнахме дотук крачка по крачка, с доста самостоятелни диалози и разбиране, че ние нямаме какво да разделяме. Водещото би трябвало да е тимът, колективът. Ние знаем, че нашите футболисти са най-хубавите, просто би трябвало да го демонстрират по време на тренировки и мачове. Що се отнася до моя метод - можете да попитате футболистите. Има рамки и правила, от границите на които не трябва да излизат, и в случай че го създадат, се сблъскват с други страни на моя темперамент. Аз съм първият човек, който им оказва помощ, само че държа да се съблюдава дистанцията треньор - футболист.

 Раул Лое няма да бъде подготвен с мача с Верея
ЦСКА няма да рискува с Раул Лое

Камерунецът е доста обратно с подготовката

Това ли е повода за раздялата с някои играчи през последните месеци?

- Не, няма подобен случай до момента. Със сигурност на тези, които не стартират титуляри, не им е прелестно. И аз желая да пусна всичките над 20 футболисти, само че би трябвало да избера 11. Не съм непогрешим, по тази причина и когато някой не оправдава доверието ми, в идващите мачове на негово място се появява различен състезател. В същото време не съм последовател на снемането на доверие след някоя неточност. Това основава напрежение, а има ли напрежение, футболистите не могат да покажат същинските си качества.

Успявате ли да запазите спокойствието на тима, изключително в избрани мачове, когато има упования за преднамерено съдийство против ЦСКА? И усещате ли отрицателна акция против клуба?

- Аз съм треньор и давам отговор за спортно-техническата част. Има управление, което дава отговор за другите въпроси. Спокойствие? Когато си в ЦСКА, би трябвало всеки ден да се доказваш. Виждам последните седмици какво се написа и приказва, а ние още нищо не сме създали. Да, имаме някакви краткотрайни резултати, които би трябвало да продължат с неизменност в играта на тима. Не би трябвало нито да се успокояваме, нито да се заблуждаваме. Аз съм крепко стъпил на земята и се пробвам да предам това на футболистите.

Вдигнахте ли летвата оттатък опциите на тима?

- Имаме още запаси и поле за развиване на играта на тима - и в отбрана, и в офанзива. Тепърва ще демонстрираме същинските си благоприятни условия.

Говорите доста трезво и смирено. Давате ли си сметка, че в случай че държите различен звук пред медиите, в случай че коментирате странични тематики, ще придобиете друг облик, който може би ще се харесва повече?

- Аз постоянно диря аргументите първо в себе си и в щаба, по-късно във футболистите и работим, с цел да не ги повтаряме. Не желая да се разконцентрирам. Искам да остана фокусиран върху това, което мога, и това, за което давам отговор.

Изградихме отличен колектив, разчитаме доста на нашите почитатели.

Кога очаквате да чуете името си мощно скандирано от бранш Г на " Армията "?

- Надявам се в края на сезона, когато сме постигнали задачите. И в този момент чувствам поддръжката на почитателите към тима, която оценявам и за която им благодаря. Но аз не държа да съм в светлината на прожекторите и не желая за мен да се приказва доста.

Усладиха ли ви се триумфите във безконечното дерби, които ви вкараха във фолклора на почитателите, и броите ли кръговете до идващия мач сЛевски?

- Още нищо не съм постигнал, колкото и непретенциозно да звучи. Най-важният мач е идващият, който ни следва - с Верея. Има задоволително време за дуел, който следва след 5 кръга.

Ходихте ли за риба това лято и с кого?

- Усещам накъде биете (смее се). Не съм доста разпален и постоянен, само че обичам да вървя за риба. Да, бяхме със Станимир Стоилов за последно предходната седмица.

 ЦСКА договаря с Раул Русеску
ЦСКА взима румънски нападател с 14 гола за последните два сезона

В момента 29-годишният футболист е свободен сътрудник

Той ли е най-близкото ви футболно другарство?

- Запазил съм и други другари, само че разясня футболни тематики най-много с него. Играхме дружно повече от две години в Хасково, по-късно бях в неговия щаб година и половина. Знам какви са вижданията и философията му за футбола. Всеки един диалог с него е потребен, изключително в случай че можеш да четеш сред редовете и да си вадиш верни заключения.

Коментирате ли българския футбол и в частност ЦСКА с него?

- Обсъждаме по какъв начин се развива играта с годините, смяната на трендовете. Все отново той не се е потвърдил единствено в България, в този момент написа история и в Казахстан.

Симпатизирате ли на стила на игра на някой тим, който желаете да придвижите в ЦСКА?

- Много сме надалеч да приказваме още за жанр, по-скоро постановяваме някакъв добър и сполучлив метод на игра. Моята философия и визии са, че тим като ЦСКА би трябвало да държи трайно топката, да управлява всеки един мач и да води играта надълбоко в полето на съперника. А сега, в който загубим топката, да бъдем компактни, да пресираме и да си я върнем допустимо най-бързо във притежание.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР