Старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван

...
Старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван
Коментари Харесай

Иван Иванов: На Световното се представихме под нашите възможности

Старши треньорът на националния тим по повдигане на тежести Иван Иванов съобщи, че състезателите са се показали под опциите на Световното състезание, което приключи преди седмица в Богота (Колумбия).

България завоюва два медала от придвижванията на шампионата на планетата - злато със международни върхове за мъже, младежи и юноши (220 кг) в изтласкването на 18-годишния Карлос Насар в категория 89 кг и сребро на Божидар Андреев в изхвърлянето в категория 73 кг.
 Христо Христов е състезател №1 на Варна за 2022 година
Христо Христов е състезател №1 на Варна за 2022 година

Щангистът получи наградата от кмета на Варна Иван Портних на специфична гала в Юнашкия салон, проведена от дирекция " Спорт "

" Оценката за представянето на тима ще даде Управителният съвет на федерацията, аз мога да разясня самото съревнование. Представянето ни беше под нашите благоприятни условия. Лично аз се надявах на 2-3 медала, бяхме близо, само че това не се случи. В нашия състав единствено един играч съумя да направи четири сполучливи опита, другите са с по 2-3, а има и един с един сполучлив опит. Ще си създадем изводите, само че евентуално това е цялост от няколко неща ", сподели Иванов на конференция през днешния ден.

" С оглед на това, че Световното състезание е първа олимпийска подготовка за Париж 2024 тези състезатели ще се приготвят за Игрите. Беше доста значимо да се взе участие в Богота, тъй като има наложителни надпревари. Колкото и несполучливо да беше представянето ни, би трябвало да бъдеш в топ 10 на света. В олимпийските категории ние имаме четирима състезатели на равнище, които ще се борят за олимпийски квоти ", добави Иванов, визирайки Карлос Насар, Божидар Андреев, Васил Маринов и Габриел Маринов.

Според регламента за олимпийските игри се класират първите 10 състезатели във всяка категория в международната класация, която е по резултати, а не по точки, и единствено по един представител от страна.

" Изпращаме една добра година като осъществени резултати от състезателите, някои от тях имаха шанс. На Световното състезание тяхната устойчивост не беше на равнище. Надявам се идната година да го изправим и да устоят цяло съревнование. Аз персонално мога да разясня Божидар Андреев, който остана четвърти в дуела. Той би трябвало да разбере, че тренировката не свършва като излезе от залата. Трябва да наблегнем на режима, смъква непрекъснато и доста килограми. Следващата година тези неточности би трябвало да бъдат поправени ", сподели треньорът Пламен Братойчев.

" На Световното състезание всеобщо имаше несполучливи опити, освен при нас. Може ни това се дължи на огромната надморска височина. Относно Ангел Русев мога да кажа, че той имаше травма, която не беше отшумяла ", сподели Радослав Атанасов, който е и персонален треньор на Русев.

Иван Иванов добави, че с контузии в отбора са Русев и Дейвид Фишеров, а останалите са с " естествени болежки за нашия спорт ".

До Игрите в Париж 2024 предстоят още шест надпревари, които са олимпийски квалификации. Първото от тях е Европейското състезание в Ереван през април идната година.

" Обикновено започваме подготовка от началото на януари. Имаме шест значими надпревари, ще участваме на най-малко пет от тях. Ще ни бъде много мъчно хем да пазим състезателите от травми, хем да бъдат в добра кондиция. Подготвяме и кадети, има надарени, само че са малцина ", съобщи Иванов.

Той добави, че федерацията и Министерството на спорта са намерили общ език и всичко от финансово естество е било подсигурено за подготовката и присъединяване на Световното състезание.
 Клубове от цялата страна на щанги шампионата в Кнежа
Клубове от цялата страна на щанги шампионата в Кнежа

Преди старта беше почетен треньорът на " Старт " и на огромния ни гений Карлос Насар - Илиан Илиев
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР