Старши треньорът на националния отбор на България по сабя Ивайло

...
Старши треньорът на националния отбор на България по сабя Ивайло
Коментари Харесай

Tреньорът на националния тим по сабя: Йоана Илиева е в зоната за спечелване на олимпийска квота

Старши треньорът на националния тим на България по сабя Ивайло Воденов съобщи, че даже не е мечтал за триумф като този на Йоана Илиева, когато е почнал да се занимава с фехтовка.

Илиева завоюва бронзово отличие на сабя на Световното състезание по фехтовка в Милано (Италия) и донесе първи орден за България от Световен шампионат в историята на женската сабя.

„ Много се радваме за този орден. Сам по себе си той е доста значим. Когато започнах да се занимавам с фехтовка, даже не съм си мечтал да сходен триумф. Тя умерено можеше да стане международна шампионка. Времето беше малко сред мачовете и тя не бе готова за полуфинала, само че сме щастливи за медала “, съобщи Воденов, обяснявайки, че страстите от завоювания орден са разконцентрирали Йоана Илиева.

„ Това беше най-силното ми съревнование през сезона. В началото бях извънредно спокойна. За малко да изгубя първата си среща поради прекомерното успокоение и трябваше да обръщам резултата, само че може би това ми оказа помощ по-нататък в надпреварата “, разяснява бронзовата медалистка от Милано Йоана Илиева.

„ Завършваме сезона с в действителност доста огромен триумф “, акцентира президентът на Българската федерация по фехтовка Величка Христева и добави: „ Този бронзов орден на Йоана има цената като златен от някои други дисциплини. Тя съвсем се приближи до самостоятелната квота за Олимпийските игри в Париж, а в този момент задачата е и отборна квота. “

По мотив възможностите на Илиева да стигне до самостоятелна квота за Игрите и на националния отбор до отборна квота, Ивайло Воденов заключи: „ Първоначално целта е към отборните квоти. Класират се осем тима – първите четири от ранглистата и по един от континент. Ние към този момент сме седми в ранглистата, а предстоят три Световни купи. За самостоятелната конкуренция се класират с изключение на състезателите от тези осем тима (24 човека), плюс има по две места за всеки континент. Засега Йоана е в сметките и в зоната за класиране. Колкото до тима – би трябвало да вземем орден на някоя от идните Световни купи. “

Той и Величка Христева прибавиха, че условностите при установяване на квотите са доста, а всичко ще бъде решено на надпреварите, които са през октомври, ноември и януари.

Националките Олга Храмова и Калина Атанасова разясниха, че се радват доста за съотборничката си Йоана Илиева. „ Отборно се надявахме на малко по-добър резултат “, сподели Храмова, а Илиева се включи с думите:

„ Моите съотборнички да много скромни, само че Олга съгласно мен направи положително съревнование, а Калина да вземем за пример игра извънредно равностойно против съперничка от топ 10. Целият тим израсна доста и можехме да победим доста мощни съперници. Ние в действителност направихме едно ужасно съревнование, въпреки да не сме в зоната на медалите. Съперниците ни към този момент знаят, че ние не се отхвърляме. “

Старши треньорът Ивайло Воденов изясни, че отборът към този момент тренира с нужното съоръжение като съперниците си и това оказва помощ да подобряването на резултатите. „ Имаме и положително потомство – надарено и вярващо в мен и федерацията, само че казусът остава със задържането на състезателите в спорта “, сподели той.

„ За мен федерацията и министерството от много дребна ми демонстрираха, че имам бъдеще в спорта. След този резултат на Световното състезание към този момент не би трябвало даже да предстои на коментар, че това е моята специалност. Когато обичаш нещо, си подготвен на жертви. Не съм мислила за промяна на страната. България е моята страна “, съобщи още Йоана Илиева.

Тя посочи, че не е имала директни оферти за промяна на страната, за която се състезава, а по-скоро на смешка. „ Мисля, че всички осъзнават моята обвързаност към треньора ми и моята страна и по тази причина няма оферти. Имала съм оферти преди време за университети в Съединени американски щати, а и от Франция да се състезавам за клубен тим там в тяхното състезание и един път вървях, само че това пречи на подготовката ми “, описа Илиева./ БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР