Старши-треньорът на Балкан Йовица Арсич заяви, че от Левски Лукойл

...
Старши-треньорът на Балкан Йовица Арсич заяви, че от Левски Лукойл
Коментари Харесай

Йовица Арсич: Поредна манипулация от страна на Левски Лукойл

Старши-треньорът на Балкан Йовица Арсич съобщи, че от Левски Лукойл са сменили позицията си за продължение на шампионата и са пробвали да манипулират тимовете на Общото заседание посредством капитана на националния тим Чавдар Костов. Това се случи през днешния ден по време на онлайн събранието на лигата, което се организира с присъединяване на всички тимове от НБЛ. На него тимовете не съумяха да се спогодят за бъдещето на шампионата, като по този начин окончателното решение ще бъде взето от УС на БФБ при започване на април.

Според Балкан предложенията да се изчака 15 май за започване на подготовка са нереалистични, както и продължаването без цялостните сформира на тимовете. Според първенците класирането в НБЛ има стадий на комплектност и това дава изрично съображение за неговото признание. На срещата бе разисквана концепцията на Балкан за основаване на Лятна лига, като следва първенците да излязат с съответни оферти за нейното осъществяване. Ето и цялото изявление с наставника на “зелените”:

- Г-н Арсич по какъв начин мина днешната среща и има ли в действителност опция да се продължи шампионата?
- Мисля, че не е реалистично да подновим шампионата. Не е допустимо за две седмици състезателите да са във форма за съревнование след пауза най-малко от два месеца, колкото ще бъде това спиране. Ако би трябвало да се продължи без американци, това няма да са същите тимове и условия. Няма нищо общо с тази лига, която сме играли до момента. Има тимове, в които всички чужденци са на външни позиции, има тимове, които имат единствено избрани постове, да вземем за пример центрове. Структурата на тимовете не е такава, че да бъдат еднообразно конкурентни. Това няма нищо общо с шампионата, което е било до момента. Друг главен проблем е, че всички състезатели имат контракти до 31 май. Никой не може да накара един млад американец, който дотогава има контракт, на 1 юни да не си тръгне и да отиде да играе да вземем за пример в Нова Зеландия, където може да го направи.

- Колко време подготовка е нужна, с цел да се възобнови шампионатът?
- За естествена подготовка всички тимове плануват най-малко 5 седмици преди да стартира шампионата. След два месеца отмора в този момент, в случай че желаеме играчите да са в обикновено положение и да не влошим физическото им положение и да рискуваме травми, това значи, да стартираме подготовка средата на май, а мачовете в края на юни. Докога ще се играе? Това е безумно, което се предлага.

Смятам също, че Левски Лукойл се пробва да манипулира тимовете като смениха позицията си, а упрекват нас в несъгласие. На първата среща позиция на Балкан беше да се изчака до 29 март, в случай че има изискване да се доиграе, а в случай че няма, да се приключи шампионата. Тогава от Левски Лукойл споделиха, в случай че може до Великден да се стартира с тренировки, а май месец да бъдат мачовете. Сега ние заставаме зад същата си позиция, само че тяхната към този момент е, в случай че на 15 май е разрешено да се тренира, през юни и юли да се играят мачовете. Това е една операция. Тях не ги интересува ориста на българските играчи, а дали Лукойл ще продължи да им бъде спонсор. Ако не станат първенци, което няма да се случи, евентуално ще имат финансови проблеми.

- Освен Балкан още два тима са дали своят вот за признание на краткотрайното класиране. Какви са Вашите доводи?
- Никой не се радва на служебни победи и Балкан не е имал позиция преди 10 дни, че би трябвало по този начин да свършат нещата, само че, в случай че виждаме, че към този момент не може да се играе, е обикновено това, което е изиграно досега, да се признае. Не е обикновено да се признаят само шампионати, в които Левски печели, а да забравим, че другите тимове също упражняват, влагат средства, радват се на победи и някой да пристигна и да ги изтрие. В естествени страни може да има причина да се разгласи нулева година, само че тук не. Това може да е по този начин, в случай че са изиграни под половината срещи от постоянния сезон и не е изработен цялостен кръг, като съгласно това да не е действително класиране. При нас това не важи, тъй като сме изиграли 75% от постоянния сезон. Друга причина да се разгласи нулева година е там, където се играят районни шампионати. В Сърбия, да вземем за пример, четирите най-хубави тима играят Адриатическа лига. Те нямат нищо общо със сръбското състезание, което не е по никакъв начин неприятно, само че там Суперлигата няма да има класиране. В Словения е същото. Тук най-натоварените тимове бяха Левски Лукойл и Балкан, които са тимовете с най-предно класиране сега. Балкан не е получил никакво преимущество против другите тимове. Победихме директния съперник два пъти, всички тимове победихме на открито и това е задоволително съображение да се признае, че тези състезатели са били най-хубави през тази година.

Мисля, че не е правилно да се изтрият просто по този начин успехите на някои момчета. Всички упражняват и дават всичко от себе си. Полагат старания, сила и няма причина за оповестяване на нулева година. Ако е нулева, да се изтрият и шампионатът за Купата. Ако с това са съгласни някои, ще го схвана по-добре, само че да се изтрива единствено там, където те губят, няма смисъл.

- Обсъждахте ли Лятната лига на днешната среща и каква е задачата от основаването й?
- Споделихме концепцията на тимовете, които бяха подготвени да изслушат. Ако желаеме българските състезатели да нямат толкоз дълга отмора, би трябвало в първия комфортен миг да решим по кое време може да играем. Ако има тимове, които нямат опция да играят мачове, техните състезатели да могат да се картотекират в други тимове, с цел да употребяват времето до началото на новия сезон по най-хубавия метод. Така можем да помогнем за построяването на българските състезатели самостоятелно и групово. Така и те ще заслужат и парите, които получават. Феновете на драго сърце също ще оказват помощ. Сигурен съм, че ще изпълнят залите, тъй като след толкоз дълга отмора, към 3 месеца без баскетбол, ще има огромен интерес и от тях страна. Дори тимове, които не са се класирали в този момент задоволително добре, могат да се показват по-добре, тъй като разликата ще се понижи.

Говорих по този въпрос и с господин Росен Барчовски. На него също му хареса концепцията и мисли, че е допустимо да се случи. В момента нямаме отговори на всички въпроси, които един тим може да има, с цел да взе участие, само че, в случай че се съберем да заменяем опит и хрумвания, съм сигурен, че може да се получи. Мисля, че ще бъде потребно както за играчите, клубовете и почитателите, по този начин и за националния тим на България. Трябва да създадем нещата по този начин, че състезателите да са удовлетворени. Може някой от тях да покаже това, което до момента не е съумял поради наличието на задгранични състезатели. Така и клубовете могат да видят в тях повече опция и капацитет, който да употребяват през сезона. Това е нещо, което би трябвало да се съберем и изградим сами, в случай че имаме предпочитание да помогнем на българските състезатели тази пауза да не бъде 6 месеца, а 3. Всеки ще седне и ще каже, само че сега Левски има проблем, тъй като желае да стане първенец непременно. Това е нещо, което не може да стане сега.

- Разбрахме, че е имало обща позиция на играчите на Общото заседание. Какво е тяхното виждане за тази обстановка?
- Не се получи тъкмо по този начин. Левски Лукойл още веднъж си разреши да манипулира, само че този път посредством капитана на националния тим Чавдар Костов, който съобщи, че всички български играчи поддържат предлагането на Левски Лукойл, а това се оказа погрешно. Митко Димитров показа, че е сюрпризиран от думите, които са казани от негово име и даже персонално по-късно се е обадил на Чавдар, с цел да му каже, че е неточно.

Некоректно е той да съставлява мнението на българските играчи, откакто то не е било подкрепено от всички. Играчите са подготвени да изслушат предлагането за Лятната лига, само че не са имали опция да се срещнат в елементи с предлагането. За страдание това, което Левски Лукойл прави сега, може да се отрази по-късно на взаимоотношението на играчите в националния тим.

Ако другите тимове имат предпочитание, можем да създадем нещо, което ще е добре за всички българските играчи. Вярвам, че всички тимове имат интерес българите да стават по-добри и да имат по-сериозна роля в тимовете им. Ако имаме предпочитание, можем да помогнем на българските играчи да играят и получават заплащане, тъй като и те имат фамилии, които би трябвало да изхранват. Много елементарно можем да намерим решение, в случай че има предпочитание.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР