Старсбург. Благодарим Ви за всичко, което правите за нас. Благодарим,

...
Старсбург. Благодарим Ви за всичко, което правите за нас. Благодарим,
Коментари Харесай

Българи във Франция и Германия към вицепрезидента: Благодарим Ви, че поддържате жива връзката ни с родината

Старсбург. Благодарим Ви за всичко, което вършиме за нас. Благодарим, че поддържате жива връзката ни с България. С тези думи българи, живеещи във Франция и Германия, се обърнаха към вицепрезидента Илияна Йотова на честването на 10-ия празник на Европейската фондация „ Кирил и Методий “ и основаното към нея Българско учебно заведение „ Христо Ботев “ в Страсбург, оповестиха от прессекретариата на президента .
Броят на децата в учебното заведение се усилва непрекъснато – от 7 през 2009 година през днешния ден те са към 100, в това число и от прилежаща Германия. Развива богата извънкласна активност, подпомагана от Европейската асоциация „ Кирил и Методий “. В асоциацията, която се радва на необятна поддръжка на локално равнище, членуват близо 200 българи и французи. С богатата си активност участва интензивно в културното пространство на Страсбург и региона, като разпространява българския език и просвета. С материали и на български език асоциацията издаде трети брой на френскоезичното списание „ ZORA “, под наслов „ България в Европа/Европа в България “, със публикации от изтъкнати български и френски учени и експерти в разнообразни области.
Като самопризнание за приноса им за предпазване и разпространяване на познанието за България Илияна Йотова връчи почетния плакет на вицепрезидента на шефа на асоциацията Христо Христов и шефа на учебното заведение Лидия Михова. На учениците вицепрезидентът подари фототипно двуезично издание на Зографския манастир на дубликат на „ История славянобългарска “ с благопожелание в близко бъдеще да имат непрекъснато помещение, в което да се организират занятията. Tова е главният проблем на учебно заведение „ Христо Ботев “.
Илияна Йотова даде обещание подпомагане за намирането на непрекъснато помещение, в което да се организират часовете по български език. С аплодисментите на присъстващите над 150 родители и деца бяха посрещнати думите на вицепрезидента: „ Разчитайте на моята помощ. Трябва да има място в Страсбург, за което всички да знаят, че е българското учебно заведение “.
Илияна Йотова дефинира учителите като модерни будители. „ Никак не е лесна задачата ви да мотивирате децата, които живеят в непозната езикова среда, да се научат да изписват красивите кирилски букви, да сричат думички на звучния български език, да знаят за България “, акцентира вицепрезидентът и благодари за силата и упоритостта, с които притеглят интереса към българския език и обичаи и на френските жители.
В приветствието си Илияна Йотова уточни, че най-успешната политика с българите зад граница е развиването на неделните учебни заведения, които към този момент надвишават 400 в целия свят. „ Уверявам ви, че всички български институции работим ръка за ръка за развиването на тези учебни заведения, които се трансформират в духовни центрове, съхраняващи българското в целия свят “, посочи вицепрезидентът.
„ Заедно с президента Румен Радев се стремим нашите общности зад граница да бъдат институционално показани пред локалните управляващи, с цел да имат повече самочувствие и повече независимост да развиват дейностите си “, уточни Илияна Йотова. Вицепрезидентът съобщи, че през идната година с президента възнамеряват огромен конгрес в София с представители на българските общности по целия свят, отдаден на политиките с тях. „ Работим за по-голяма съгласуваност сред българите, без значение в коя точка на света живеят, духовната територия на България е доста по-голяма, без граници, там където се приказва и учи езикът, литературата и историята “, акцентира вицепрезидентът Йотова.
Изненада за вицепрезидента на тържеството, което се организира с поддръжката на Постоянното посланичество на България към Съвета на Европа, бе срещата й, след 40 години, с нейна учителка – Жозет Мюзар, преподавала във Френската гимназия в София през 80-те години.
Празникът се организира във боен музей край Страсбург, в който има и българска експозиция. За нея вицепрезидентът подари достоверна грамота за благодарност с възпоменателни медали за присъединяване в Балканските войни и Първата международна война.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР