Старият Охрид или някогашният Лихнидос е бил унищожаван веднъж от

...
Старият Охрид или някогашният Лихнидос е бил унищожаван веднъж от
Коментари Харесай

Архивите говорят: През VI век катастрофално земетресение изравнява Охрид със земята

Старият Охрид или тогавашният Лихнидос е бил унищожаван един път от земетресение през VI век, пишат скопските медии във връзка последните трусове наоколо до крайбрежието на Охридското езеро.

Според изданията става въпрос за проучване на наносите и на сеизмичните профили на дъното на езерото, които удостоверяват известията на античните хронисти, съгласно които античният Лихнидос е бил погубен от пагубно земетресение.

Македонските медии напомнят по-силните трусове в сеизмичния регион Охрид - Корча, измежду които 6 юни 2012 година - 4,4 по Рихтер, 6 септември 2009 година - 5,6 по Рихтер, 23 ноември 2004 година - 5,4 по Рихтер, през 1911 година - 6,7 по Рихтер, както и земетресението в Скопие на 26 юли 1963 година - 6,1 по Рихтер.
Древните създатели не са единни в известията си, като едни от тях настояват, че мощно земетресение унищожава античните градове Лихнидос (Охрид) и Скупи (Скопие) през 518 година, до момента в който други считат, че Лихнидос е погубен 9 години след Скупи, през 527 година след друго земетресение с магнитуд от 6 степен по Рихтер.

По време на национално-освободителните битки на българите от Македония и Одринско преди и след Илинденско-Преображенското въстание, войводите и четниците от ВМОРО (Вътрешната Македоно-Одринска Революционна Организация) са употребявали серните находища към вулкана в село Косел за извличане на сяра за изработването на ръчни бомби, прецизира " Фокус ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР