Старият град на Златоград, или т. нар. Възрожденски ансамбъл Динко

...
Старият град на Златоград, или т. нар. Възрожденски ансамбъл Динко
Коментари Харесай

Цял квартал в Златоград вече е със статут „недвижима културна ценност от Възраждането“

Старият град на Златоград, или така наречен „ Възрожденски отбор „ Динко Чолака “, от през днешния ден е систематизиран на архитектурно-строителна групова недвижима културна полезност от Възраждането и с категория „ локално значение “. Заповедта за това е подписана от зам.-министъра на културата Амелия Гешева, оповестена в Държавен вестник.
В квартала, който е самостоятелен и с към този момент изменени условия за устройствено обмисляне, влизат 120 парцела.
В поземлени парцели на възрожденски здания със статут на единични недвижими културни полезности не се позволява ново строителство в парцелите, с изключение на за възобновяване на изчезнали размери. Не се позволява и надстрояване на недвижимата културна полезност.
Изисква се възобновяване на плътните каменни оградни зидове и дървените врати посредством гладко следване на наклона на терена съгласно възрожденската традиция без стъпала в зида.
При благоустрояване на дворовете би трябвало да се пазят характерностите им посредством потреблението на обичайната растителност и настилка от каменни плочи или калдъръм по пътеките.

Малките архитектурни форми и други детайли в дворовете да са съобразени с обичайните материали на възрожденския двор.
Препоръчват се плътни каменни оградни зидове при съблюдаване на възрожденските правила посредством гладко следване на наклона на терена, от забележима каменна зидария или измазани с гладка бяла мазилка.
В границите на единичните недвижими културни полезности не се позволяват забележими инсталационни и други детайли на техническата инфраструктура, като слънчеви панели, външни тела на климатичните съоръжения, антени и прочие
Външните тела на климатичните съоръжения би трябвало да се разполагат на подобаващи места, каширани с обичайни материали, без да се изявяват в уличното пространство.
В парцели на здания от историческия интервал на груповата полезност, които обемно-пространствено я поддържат, се позволява продължение и надстрояване и замяна на съществуващото застрояване, като би трябвало да се употребяват същите строителни линии към улиците.
Със заповедта на зам.-министъра се изисква запазване на обичайните за златоградската възрожденска къща обемно-пространствени характерности, етажност – до три етажа, архитектурен образ, пропорции и материали.
В останалата част от територията се позволява ново строителство, само че то би трябвало да се подчинява на възрожденската традиция във връзка с мащаба, пропорциите и материалите, без имитативно възпроизвеждане на недвижима културна полезност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР